Vakcína od Pfizeru vyžaduje přepravu v hlubokém mrazu. Chudší státy si to nebudou moci dovolit

Nadějná vakcína proti koronaviru, kterou vytvořila německá firma BioNTech ve spolupráci s farmaceutickým gigantem Pfizer, může být pro některé země nedostižná pro svou logistickou náročnost.

Nadějná vakcína proti koronaviru, kterou vytvořila německá firma BioNTech ve spolupráci s farmaceutickým gigantem Pfizer, může být pro některé země nedostižná pro svou logistickou náročnost. Zdroj: Reuters

Jeho čínský distributor zveřejnil zprávu, podle níž bude distribuce vakcíny vyžadovat enormně náročné požadavky pro skladování a přepravu.
Distribuci v Číně bude mít na starosti šanghajská farmaceutická firma Fosun Pharmaceutical Group.
Za tímto účelem musí vybudovat komplexní síť letištních mrazírenských skladů i specializovaných chladírenských vozů. 
4
Fotogalerie

Nadějná vakcína proti koronaviru, kterou vytvořila německá firma BioNTech ve spolupráci s farmaceutickým gigantem Pfizer, může být pro chudší země nedosažitelná. Ne tak kvůli ceně samotného preparátu, ale kvůli extrémně náročné distribuci. Čínský distributor popsal opatření, která musí přijmout při přepravě a skladování vakcíny. Ta mohou být leckde neuskutečnitelná, píše agentura Bloomberg.

Distribuci v Číně bude mít na starosti šanghajská farmaceutická firma Fosun Pharmaceutical Group. Za tímto účelem musí vybudovat komplexní síť letištních mrazírenských skladů i specializovaných chladírenských vozů. 

Nejprve vakcíny projdu drahým a náročným procesem hlubokého zmražení a poté je teprve budou moci chladírenské vozy rozvážet do konkrétních očkovacích center. Až se rozmrazí z minus 70 stupňů Celsia, lékaři je budou muset podávat pacientům nejpozději do pěti dnů, jinak se zkazí. Aby byla vakcína účinná, musí se očkování opakovat ještě jednou o měsíc později. 

Nově zveřejněné podrobnosti o náročnosti distribuce naznačují nutnost obřích investic. Jednotlivé státy budou muset vybudovat zcela novou produkční, skladovací a logistickou síť, jež po celou dobu udrží vakcíny hluboce zmražené. Odborníci se proto obávají, že chudší státy si takovou investici nebudou moci dovolit. 

„Produkce vakcíny od firmy Pfizer je drahá, látka je nestabilní, má rychlou expiraci a navíc pro distribuci vyžaduje zmrazení,“ upozorňuje Ding Sheng, šéf Světového výzkumného institutu léčiv, který finančně podpořila i nadace manželů Gatesových.

Řada zemí tak podle Bloombergu může stát před otázkou, zda začít budovat složitou a nákladnou infrastrukturu, nebo počkat na jinou vakcínu, jejíž distribuce bude snazší.

„Pokud bude k dispozici proteinová vakcína se stejnou účinností a stále bude přetrvávat nutnost proočkovat miliardy lidí, sáhl bych po té proteinové,“ dodal Sheng. Proteinové vakcíny mají tu výhodu, že přepravu v hlubokém mrazu nevyžadují.

Současné vakcína od firmy Pfizer na rozdíl od té proteinové funguje na bázi nukleové kyseliny mRNA. To znamená, že nepoužívá živé vzorky koronaviru, nýbrž pouze jeho genetickou informaci. V praxi tak vakcína s technologií mRNA tělu dodá pouze podnět, aby si samo vytvořilo proteiny k tvorbě protilátek.