Světové ceny drtí ruskou ocelárnu Severstal, zisk klesl o víc než polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: anna vackova / e15

Přední ruské ocelárně Severstal klesl v prvním čtvrtletí hrubý provozní zisk o 53,2 procenta na 273 milionů dolarů (6,5 miliardy korun). Na hospodaření firmy má negativní dopad prudký propad světových cen oceli. Ceny oceli se na přelomu loňského a letošního roku propadly nejníže za nejméně deset let. Pokles cen jen částečně vyrovnal pozitivní vliv slabého rublu, který snižuje náklady producentů v dolarech.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru hrubý provozní zisk 279 milionů dolarů. Čistý zisk se snížil o 19,6 procenta na 270 milionů dolarů. Pokles čistého zisku byl nižší díky příznivému vlivu vývoje směnných kurzů. Severstal kontroluje ruský miliardář Alexej Mordašov.

Příjmy se snížily o 28,3 procenta na 1,1 miliardy dolarů. Dvě třetiny příjmů firmy pochází z Ruska, ruská ekonomika však nyní bojuje s recesí kvůli poklesu cen ropy a západním sankcím. Severstal očekává, že poptávka po oceli v Rusku v letošním roce klesne o téměř deset procent kvůli nižší stavební aktivitě, napsala agentura Reuters.