Švýcarsko bude dál bránit frank

Švýcarsko, frank

Švýcarsko, frank Zdroj: profimedia.cz

Šéf švýcarské centrální banky (SNB) se zavázal pokračovat v nákladném bránění kurzu švýcarského franku vůči euru a zdůraznil, že silnější měna představuje pro švýcarskou, na export orientovanou, ekonomiku, značnou hrozbu.

Thomas Jordan, který v čele SNB loni vystřídal Philippa Hildebranda, varoval ve svém projevu v Curychu před negativním dopadem dluhové krize eurozóny a poškozením švýcarské ekonomiky, kterou by mohl způsobit silnější frank. „V současné situaci by další posilování franku vytvořilo ohromné riziko pro naši ekonomiku a způsobilo by deflační tlaky na naši měnu,“ prohlásil Jordan. „S tímto vědomím budeme pokračovat v udržování minimálního kurzu franku,“ dodal Jordan.

Podle Jordana Švýcarsko i SNB velmi znepokojuje vývoj dluhové krize eurozóny. Před rokem 6. září SNB stanovila minimální kurz franku vůči euru na 1,20 franku za euro. Od té doby se frank obchoduje v úzkém pásmu v blízkosti této hranice. To je však možné jen díky neustálé masivní intervenci SNB, která skupuje eura ve velkém, a v účetnictví se jí tak hromadí velké ztráty a sama sebe vystavuje velkému nebezpečí v případě zhoršení situace v eurozóně.

Čtěte také:

Krize se nevyhnula ani Švýcarsku - ekonomika překvapivě klesla

Příliv eur otřásá švýcarským bezpečným přístavem

Devizové rezervy SNB vlivem nákupů eur nadále rostou. Poslední čísla za červenec ukazují, že švýcarská centrální banka drží devizové rezervy za 406 miliard franků, ještě v květnu to bylo 304 a v dubnu 238 miliard. Za tři měsíce do konce července narostl objem deviz v držení SNB o 71 procent. Analytici věří, že mírně posilující euro dalo v srpnu SNB trochu prostoru pro nadechnutí a že srpnový nárůst nebude nikterak dramatický.

Vývoj kurzu švýcarského franku k euru za posledních 5 let

Vývoj kurzu švýcarského franku k euru za posledních 5 letVývoj kurzu švýcarského franku k euru za posledních 5 let | vrba@mf.cz

Zítřejší výročí kurzového stropu 1,20 franku za euro přináší otázku, jak dlouho bude SNB v této velmi drahé politice pokračovat. „Myslíme si, že banka bude kurz 1,20 bránit donekonečna, bez ohledu na narůstající objem deviz v držení banky,“ napsali v pondělí ve zprávě klientům analytici banky Credit Suisse.