Švýcarsko má v záloze další opatření na omezení růstu franku

ilustrační foto

ilustrační foto

Švýcarská vláda má připravena drastická opatření na omezení růstu domácí měny, doufá však, že je nebude muset použít. Uvedla to v rozhovoru pro agenturu Reuters ministryně financí Eveline Widmerová-Schlumpfová. Současně pochválila krok švýcarské centrální banky (SNB), která stanovila limit pro růst domácí měny vůči euru.

„Považujeme to za velmi dobré opatření a SNB vybrala správnou úroveň. Stanovení limitu na 1,20 (franku za euro) se zdá být v tuto chvíli správnou hladinou,“ uvedla. Podle ní rozhodnutí SNB obnovilo klid na trzích a pomohlo vývozu.

Švýcarský frank letos v létě několikrát překonal nový rekord vůči euru. SNB se snažila brzdit růst domácí měny snížením úrokových sazeb na nulu a přílivem nových peněz na trh, to však příliš nepomáhalo. Na počátku září proto stanovila limit pro vývoj kurzu franku k euru s tím, že v případě jeho překročení zasáhne.

Ministryně dodala, že vláda nyní zkoumá další, mnohem drastičtější opatření na oslabení franku, pro případ, že by současné kroky přestaly fungovat. Mezi nimi je kontrola kapitálu či negativní úrokové sazby. „V tuto chvíli kontrola kapitálu a negativní úrokové sazby nejsou hlavním tématem, ale zkoumáme je. Je potřeba se připravit na určité kroky i když doufáme, že je nikdy nebudeme muset použít,“ uvedla Widmerová-Schlumpfová.