Švýcarský frank je kvůli spekulacím na dvoutýdením minimu

švýcarský frank

švýcarský frank

Kvůli spekulacím o dalších krocích švýcarské centrální banky se dnes švýcarský frank propadl na dvoutýdenní minima vůči dolaru i euru. Banka, která se snaží omezit sílu domácí měny, by svůj další postup měla oznámit ve středu.

Jednotná evropská měna posílila na začátku obchodování v New Yorku vůči švýcarskému franku o 1,6 procenta na 1,12732 CHF. Předtím se vyšplhala až na 1,14584 CHF, nejvýše od konce července. Vůči dolaru euro stouplo o více než procento na 1,44296 USD, napsala agentura Reuters. „Euro získalo také díky tomu, že investoři začali přehodnocovat svou dlouhodobou důvěru ke švýcarskému franku, která začala být příliš velká,“ řekl agentuře Dean Popplewell, měnový specialista společnosti Oanda, která se specializuje na zprostředkování informaci o měnových kurzech.

Analytici ale upozornili, že pokud nebudou nynější spekulace a rétorika banky podpořeny skutečnými kroky, pokles franku bude časově omezený a měna bude opět posilovat kvůli nejistotě ohledně ekonomického vývoje v Evropě i Spojených státech.

Stoupající frank přinutil švýcarskou centrální banku ke snížení úrokových sazeb téměř na nulu. Spekuluje se také o možnosti, že banka zafixuje kurz své měny k euru, ačkoli toto řešení je podle analytiků málo pravděpodobné.