Švýcarský frank padá, oslabit jej chce centrální banka

Centrum švýcarského hospodářství Zürich.

Centrum švýcarského hospodářství Zürich. Zdroj: wikimedia.org

Dolar a euro dnes posílily o více než pět procent vůči švýcarskému franku poté, co švýcarská centrální banka uvedla, že by mohla uskutečnit další kroky k oslabení domácí měny. Švýcarský frank je považován za bezpečnou investici v období nejistoty a v poslední době výrazně posiloval kvůli obavám z ekonomických a dluhových problémů.

Kolem 16:00 SELČ dolar vůči franku stoupl o 5,6 procenta na 0,7671 CHF. Jednotná evropská měna vůči franku posílila o 5,7 procenta na 1,0889 CHF a vůči dolaru se její kurz zvýšil o 0,2 procenta na 1,4202 USD.

Místopředseda švýcarské centrální banky Thomas Jordan podle tisku uvedl, že banka by mohla ještě více uvolnit měnovou politiku, aniž by intervenovala na devizových trzích. Následovaly spekulace, že Švýcarsko uvažuje o zavedení negativních úrokových sazeb. To by znamenalo, že banky by si od svých klientů musely nechat platit za přijetí jejich peněz.

Banka již minulý týden snížila cílovou úroveň tříměsíční mezibankovní sazby LIBOR na švýcarské franky do rozpětí nula až 0,25 procenta z předchozího nula až 0,75 procenta. „Domnívám se, že trh zohledňuje současnou snahu švýcarské centrální banky o oslabení měny,“ uvedl analytik Michael Woolfolk ze společnosti BNY Mellon.

Švýcarský frank posílil vůči euru od roku 2008 o 40 procent, což poškozuje místní exportéry. Záporné úrokové sazby zažilo Švýcarsko naposledy v 70. letech, v poslední době je uplatnilo Japonsko.

Vývoj švýcarského franku vůči euru za poslední dva roky:Vývoj švýcarského franku vůči euru za poslední dva rokyVývoj švýcarského franku vůči euru za poslední dva roky | E15