Textilka Veba vyplatí dividendu

textilní průmysl

textilní průmysl Zdroj: Richard Rames, E15

Textilní společnost Veba z Broumova na Náchodsku vyplatí z nerozdělených zisků minulých let dividendy v celkové výši 168 milionů korun. Na jednu akcii o jmenovité hodnotě 1000 korun tak připadne dividenda 300 korun. V nerozděleném zisku firmě zůstane deset milionů korun. Rozhodla o tom dnes mimořádná valná hromada firmy. Veba, která vyrábí takzvaný africký brokát, patří k lídrům textilního oboru v Česku.

Většinu dividend získá společnost Incot. Ta vlastní přes 88 procent akcií Veby a výplatu dividend navrhla. Firma Incot, která patří šesti manažerům Veby, dividendy použije na financování transakce, při níž v říjnu 2010 koupila 50 procent akcií Veby. Akcie za 510 milionů korun koupila z konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti Pyrr. Podle generálního ředitele Veby a spolumajitele Incotu Josefa Nováka bude Veba výplatu dividend z „naprosté většiny financovat z vlastních zdrojů“. Výplata dividend také podle něj neohrozí investiční a rozvojové záměry podniku. Letos by investice podniku měly dosáhnout rekordních 300 milionů korun.

Stejnou dividendu, tady 300 korun na akcii, Veba vyplácela i na začátku roku 2011. I tehdy Incot získané peníze použil na financování nákupu akcií Veby. Úplné vypořádání transakce nákupu akcií by měl Incot dokončit v roce 2014. Podle Nováka se s dalším financováním koupě akcií prostřednictvím dividend nepočítá.

Veba loni podle předběžných výsledků zvýšila obrat asi o 13 procent na více než 1,8 miliardy korun. Zisk před zdaněním předběžně dosáhl dosud nejvyšších 160 milionů korun po předloňských 105 milionech korun. Původně firma pro loňský rok čekala menší dynamiku růstu. „Růst a oživení afrických trhů byly silnější než se čekalo, posílili jsme i na úkor konkurence,“ řekl generální ředitel podniku Josef Novák. Na západoafrickém trhu je podle něj Veba v afrických brokátech lídrem trhu.