Trump: Myslím, že se Číňané chtějí dohodnout. Nemají na výběr

Donald Trump, americký prezident

Donald Trump, americký prezident Zdroj: Reuters

Náladu na akciových trzích zlepšují naděje na dosažení příměří v americko-čínské obchodní válce. Prezident USA Donald Trump během tiskové konference na závěr summitu G7 vyjádřil přesvědčení, že Peking je ochotný k dohodě. Trump přitom argumentoval, že je to právě Čína, kterou obchodní válka znatelně poškozuje. Na dobré cestě jsou prý také jednání s Evropskou unií. USA by tak podle Trumpy nemusely zavádět cla na dovoz evropských automobilů.

„Čína byla celními tarify tvrdě zasažena. Během tří měsíců ztratila tři miliony pracovních míst, situace je tam velice složitá. Naopak částka, kterou inkasujeme ze zavedení cel, už brzy dosáhne 100 miliard dolarů,“ prohlásil Donald Trump.

Dodal, že za takové situace nemají představitelé Číny na výběr jinou variantu, než se dohodnout. „Jejich politický lídr si nemůže dovolit, aby miliony lidí ztratily práci během tak krátké doby. Čína je nicméně skvělý trh, světový,“ doplnil americký prezident.

Akciové indexy na Wall Street na podobná slova reagují růstem. Dow Jones index vzrostl o 0,76 procenta, S&P 500 o 0,7 procenta a technologický Nasdaq přidal 0,8 procenta.

Pod vlivem zmírnění obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou zpevňuje i dolar. Vůči koši měn jeho index vzrostl o 0,3 procenta na 97,97 bodu.

Opačným směrem však dnes zamířil index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu. Ten ještě před Trumpovým vystoupením uzavřel obchodování poklesem o 1,44 procenta na 3765,91 bodu. K poklesu čínských akcií přispělo také násilí při víkendových protivládních protestech v Hongkongu.

K průběhu obchodní války se během pondělí vyjádřil i Peking. Čínský vicepremiér Liou Che dopoledne uvedl, že Čína je ochotna řešit obchodní konflikt se Spojenými státy prostřednictvím klidných rozhovorů a rozhodně se staví proti další eskalaci sporu.

Trump v pátek oznámil dodatečné clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 550 miliard dolarů. Reagoval tak na odvetná čínská cla na dovoz z USA v roční hodnotě 75 miliard dolarů.

"Dopad nových cel na růst čínské ekonomiky bude značný," uvedl analytik Louis Kuijs ze společnosti Oxford Economics. Tempo růstu čínské ekonomiky by tak podle Oxford Economics mohlo v příštím roce zpomalit výrazně pod šest procent. Vloni se hrubý domácí produkt (HDP) Číny zvýšil o 6,6 procenta.