Trumpovo vítězství rozkolísalo akciové trhy, z výsledku může těžit zlato

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA Zdroj: ČTK

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Novým prezidentem USA byl zvolen Donald Trump
Trump během svého prvního projevu po vítězství v amerických volbách
19
Fotogalerie

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách rozkolísalo světové finanční trhy. Akcie postihl vesměs propad hodnoty, klesají i mnohé měny.

Těžit ze situace by mohly investice do zlata a státních dluhopisů, shodli se analytici oslovení ČTK.

Evropské akciové indexy odepsaly před 10:00 zhruba dvě procenta, pražská burza na tom byla o něco lépe a ztrácela půl procenta, řekl analytik záložny Creditas Roman Koděra. "Evropské indexy se od otevření trhu začínají vracet zpět k úterním zavíracím hodnotám. Je to dáno pravděpodobně uzavíráním krátkodobých pozic spekulantů," uvedl. S otevřením amerických trhů by se měly podle něj pravděpodobně propady akcií znovu objevit.

Portfolio manažer Fidelity International Angel Agudo se domnívá, že po počáteční reakci nebude mít vítězství Trumpa na chování trhů v dlouhodobém horizontu vliv. Trump je ovšem podle jeho názoru všeobecně vnímán jako člověk, jehož kroky by mohly způsobit politickou nejistotu. Z daného výsledku by mohly zpočátku těžit státní dluhopisy a zlato, vnímané jako bezpečné útočiště, neboť náladu investorů bude charakterizovat averze k riziku, dodal.

Rovněž analytik Komerční banky Miroslav Frayer předpokládá pro globální finanční trh výrazný růst rozkolísanosti a přesun investorů k bezpečnějším aktivům, jako jsou dluhopisy rozvinutých zemí, měny zemí s vyrovnanou vnější pozicí a zlato. Určitou zajišťovací strategií by podle něj mohly být i investice do globálních farmaceutických společností nebo těžařů zlata. Naopak akcie firem s návazností například na Mexiko projdou zřejmě výraznou korekcí, odhadl.

"Pokud by mělo být zvolení Donalda Trumpa v delším horizontu negativní pro akciový trh, budou to spíše neamerické akcie. Pro americké akcie se Trump může nakonec ukázat jako lepší volba než (Hillary) Clintonová díky řadě stimulů jako jsou například nižší daně," uvedl hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management Aleš Prandstetter. Trump tak podle něj může, i přes některá předvolební prohlášení, s podporou Kongresu zvýšit investiční atraktivitu Spojených států.

Negativní dopady Trumpova vítězství nejvíce pocítí podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové rozvíjející se trhy a především ty země, které jsou pro USA významným obchodním partnerem. Mezi ty patří Kanada, Mexiko, Korea, Tchaj-wan, Irsko a Čína. "V případě zavedení vysokých cel a ochranářské politiky by tyto země trpěly nejvíce," uvedla.