Nová etapa česko-amerických vztahů. Čeští politici komentují Trumpovo vítězství

Americké prezidentské volby 2016

Americké prezidentské volby 2016 Zdroj: ČTK

Americké prezidentské volby 2016
Krajské volby 2016: Lubomír Zaorálek během tiskovky ve štábu ČSSD
Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček při tiskovce na Hradě
Andrej Babiš
Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk
6
Fotogalerie

Prezidentství není kampaň. Donald Trump jako nový americký prezident svá ostrá prohlášení nenaplní, doufají čeští politici. Premiér Bohuslav Sobotka věří, že USA budou nadále pro Česko spolehlivým partnerem. 

Donald Trump podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) přináší do politiky nové pohledy. „Začíná nová etapa našich vztahů. Věřím, že bude pokračovat naše partnerství a spojenectví,“ napsal Zaorálek.

O vztahu USA k Severoatlantické alianci si Zaorálek myslí, že povolební realita bude odlišná od Trumpových předvolebních vyjádření. Ministr zahraničí to řekl v České televizi. Trump během předvolební kampaně mluvil o tom, že NATO, které vzniklo jako protiváha sovětské moci, je překonané. Naznačil také, že USA nemusí přispěchat k obraně napadených aliančních členů, kteří neodvádějí dostatek peněz na armádu.

Premiér Bohulsav Sobotka (ČSSD) uvedl na Twitteru, že věřím, že pod Trumpovým vedením budou USA nadále spolehlivým partnerem a spojencem.

Trump dokázal, že je možné porazit pseudoelity, uvedl Ovčáček

Americké prezidentské volby ukázaly, že je možné porazit média a pseudoelity, uvedl na facebooku mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Výzvou k témuž v Česku v roce 2018 naznačil, že Zeman bude obhajovat funkci.

„Normální Američané nám ukázali, že lze porazit mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelých pseudoelit,“ napsal Ovčáček. „Dokažme i my v roce 2018, že umíme porazit souručenství médií a tzv. elit,“ dodal. Počátkem roku 2018 se v Česku uskuteční prezidentské volby.

Zeman před volbami Trumpa podpořil, když řekl, že pokud by byl americkým občanem, volil by ho. Opačně se v úterý večer vyjádřil šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„Fakt nepodporuji Trumpa, i když mě k němu někteří mylně přirovnávají,“ napsal na twitteru. Po upozornění, že v minulosti říkal, že by ho volil, dodal, že jsou pro něj nepřijatelné Trumpovy výroky o ženách.

Pravicová opozice doufá, že to s Trumpem nebude tak horké

Období vlády Donalda Trumpa ve Spojených státech bude podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy klást nové nároky na českou diplomacii a vládu. Je podle něj třeba, aby se čeští politici shodli na zahraniční politice. „V obhajobě našich národních zájmů budeme silní jen tak, jak budeme doma jednotní,“ míní. Z hlediska české politiky bude podle něj důležité, jaký důraz bude Trumpova administrativa dávat vztahům s Evropou a Severoatlantickou aliancí.

Výsledek amerických voleb podle Fialy potvrdil fakt, že evropské státy se v otázkách bezpečnosti budou muset více spoléhat na sebe a investovat více prostředků do své obrany, aniž by oslabovaly či zdvojovaly kapacity určené pro NATO.

Výhra Donalda Trumpa není podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka dobrou zprávou pro Evropu ani svět. „Ale počkejme, jestli nabubřelá předvolební prohlášení přetaví v činy. Obávám se ale dalšího izolacionismu USA,“ sdělil. Podle zahraničního experta TOP 09 Marka Ženíška se sluší pogratulovat vítězi. „USA přežily zatím všechny své prezidenty, není důvod se domnívat, že nepřežijí i Donalda Trumpa,“ dodal.

Pro Českou republiku je podle Ženíška důležité udržet si co nejtěsnější vazbu na USA a doufat, že se hned nenaplní vše, o čem Trump hovořil v kampani. „Jeho výrok o tom, že země, která neplní své závazky k NATO, nemůže čekat ochranu USA, by měl být mementem nejen pro českou vládu. Závazky by se měly začít plnit dříve, než ve 20. letech 21. století, jak je zatím plánováno,“ uvedl. Celá Evropa musí nyní držet víc při sobě a vzít svůj díl odpovědnosti za dění v ní i světě, myslí si.

 

KSČM vítězství Trumpa čekala

Podle KSČM vítězství republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách není překvapením. Jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová byla podle komunistů slabá a ztratila tradiční levicové voliče. Zástupci KSČM se shodují, že je těžké odhadnout, jakou politiku bude Trump v Bílém domě zastávat.

„Hilary Clintonová byla již v kampani příliš militaristická a to ji připravilo o hlasy promírových aktivistů. Mimo jiné to byla zrada na programových základech demokratů,“ myslí si předseda KSČM Vojtěch Filip. 

„Trump bude těžko odhadnutelný prezident, žádný mírotvorce - jeho izolacionistické a deregulační recepty nebudí důvěru, jásat může krajní pravice,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Snad se aspoň přestane v Bílém domě chovat jako v kampani. Přesto nás čekají léta nejistoty,“ doplnil.