Tržby Applu klesají už čtvrté čtvrtletí v řadě, navzdory rekordním prodejům iPhonů

Šéf Applu Tim Cook

Šéf Applu Tim Cook Zdroj: Reuters

Výsledky hospodaření americké technologické firmy Apple překonaly očekávání analytiků. Společnost za čtvrté čtvrtletí svého fiskálního roku utržila téměř 89,5 miliardy dolarů, Wall Street přitom očekávala mírné slabší výsledek, píše Bloomberg. Telefony iPhone mají za sebou z hlediska prodejů rekordní čtvrtletí, prodeje ostatních zařízení od Applu ale meziročně klesly. Celkově tak pokračuje sestupný trend příjmů technologického obra.

Čtvrtletní tržby klesly meziročně zhruba o půl miliardy dolarů. Za celý finanční rok dosáhly tržby 383 miliard dolarů, oproti roku 2022 je to pokles o tři procenta.

Zisk za čtvrtletí končící v září dosáhl 23 miliard dolarů, což znamená meziroční růst o 11 procent. Apple zdůraznil, že tržby v oblasti online služeb rostly meziročně o 16 procent, což pomohlo vyvážit slabší výsledky v oblasti hardwaru. 

Applu se příliš nedařilo na sledovaném čínském trhu. V regionu Číny, kam firma zahrnuje i Hongkong a Tchaj-wan, prodeje stagnovaly ve čtvrtletí na sumě 15,1 miliardy dolarů, Wall Street přitom očekávala v průměru 17 miliard dolarů. Čínský trh je pro odbyt Applu třetí nejvýznamnější na světě, společnost zde ale čelí čerstvé konkurenci nových špičkových telefonů od domácího výrobce Huawei a také na ni mají dopad vládní nařízení, která některým institucím zakázala používat telefony iPhone.

Prodeje telefonu iPhone jsou pro Apple klíčové, podílejí se na polovině jeho tržeb. Investoři proto pozorně sledují, jak se na trhu daří novým verzím telefonu. Poslední iPhone 15 Apple představil 22. září, do výsledků hospodaření za čtvrtletí končící v září se tak poptávka po novince promítla jen minimálně.

„Pokud se podíváte na iPhone 15 za toto období a porovnáte ho s iPhone 14 za stejnou dobu před rokem, iPhone 15 si vedl lépe než iPhone 14,“ řekl pro CNBC šéf Applu Tim Cook. Dodal, že poptávka po nejdražších variantách – iPhonech Pro a Pro Max – přesáhla výrobní kapacity.

Akcie Applu od začátku roku posílily o 37 procent. Po oznámení výsledků, které proběhlo až po uzavření burz na Wall Street, se ale akcie prudce propadly a v poburzovním obchodování odepisují přes tři procenta.