„Tvůrci Facebooku“ chtějí prorazit s bitcoinovým burzovním fondem. Brzy má padnout verdikt úřadů

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: reuters

Cameron a Tyler Winklevossovi
Automat na bitcoin
bitcoin
Bitcoin
Autorem bitcoinu je australský podnikatel Craig Wright
7
Fotogalerie

Americká Komise pro cenné papíry má brzy rozhodnout o vytvoření prvního burzovně obchodovaného fondu (ETF) navázaného na bitcoin. Kurz této kryptoměny může prudce vystřelit.

Od začátku roku cena bitcoinu vzrostla přibližně o pětinu. Brzy by na jejím pohybu mohli začít vydělávat noví investoři, kteří s problematikou kryptoměn dosud nemají zkušenosti.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy nyní rozhoduje, zda umožní vznik historicky prvního ETF navázaného na kurz této kryptoměny. Zveřejnění verdiktu se očekává 13. března, v minulosti byl ovšem již několikrát odložen. V případě kladného stanovisku vznikne fond, který by již na samém počátku svého fungování mohl přilákat aktiva v hodnotě 300 milionů dolarů, odhaduje agentura Bloomberg.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda však připomíná, že šance na schválení ETF dosahuje jen asi 25 procent. „Americká Komise pro burzy a cenné papíry bude spíše k věci přistupovat přeopatrně, neboť nikdo z jejích klíčových úředníků nemá na rozvoji bitcoinu zájem,“ upřesňuje Kovanda, který vnímá kryptoměny kvůli jejich nezávislosti na centrální autoritě jako alternativu současného finančního systému.

S nápadem na Facebook uspěl jiný, nyní bratři Winklevossovi sázejí na bitcoin
Žádost o schválení prvního bitcoinového ETF pochází od Camerona a Tylera Winklevossových. Nejde o neznámá jména, dvojčata vešla v pozornost zejména svým soudním sporem s Markem Zuckerbergem o autorství sociální sítě Facebook. Nápad, k jehož konzultaci byl Zuckerberg údajně jen přizván, si měl podle Winklevossových nakonec přivlastnit a rozpracovat sám. Bratři ale nakonec nevysoudili více než 65 milionů dolarů. Hodnota Facebooku přitom v současnosti dosahuje více než 400 miliard dolarů. 

Další analytici dodávají, že posvěcení fondu by nejen usnadnilo investice do bitcoinu, ale také napomohlo jeho další legitimizaci.

Cena by se tak mohla ve velmi krátkém čase podle odvážných odhadů až ztrojnásobit. Christopher Burniske z poradenské společnosti ARK Investment Management ale varuje před jejími nepředvídatelnými výkyvy.

Tržní hodnota bitcoinů v oběhu je totiž stále v porovnání s ostatními investičními nástroji malá, čímž se kryptoměna stává náchylnější k turbulencím. Valuace dosahuje 19 miliard dolarů, v případě zlata je ale tento údaj pětsetkrát vyšší.

Více se o tématu dočtete v magazínu E15 Premium:

Video placeholde

Magazín Fintech • E15 Fintech revoluce - SMSFintech revoluce - SMS|E15