Úprk z amerických burz domů se čínským firmám nevyplácí

ilustrační foto, burza, makléř, akcie,

ilustrační foto, burza, makléř, akcie, Zdroj: ctk

Kolaps čínského akciového trhu bude pravděpodobně stát nemalé peníze řadu vypočítavých manažerů čínských firem, kteří chtěli stáhnout akcie z amerických trhů a umístit je na čínské burzy.

Ve Spojených státech letos dramaticky vzrostl počet čínských firem stahujících se z tamních akciových trhů. Jejich umístěním na burzu v pevninské Číně chtěli majitelé získat lepší ocenění. Zdá se, že tyto plány jim nevyšly. Doma je nyní čekají mnohem horší podmínky než před měsícem. Podle čísel společnosti Dealogic bylo jen v červnu staženo z amerických akciových trhů 15 firem za cenu 22,6 miliardy dolarů. To je téměř dvojnásobek všech dosavadních odkupů.

Momo, čínská sociální síť a seznamka, která na newyorskou burzu vstoupila loni v prosinci, se z trhu stáhla poté, co získala nabídku na odkup za 1,9 miliardy dolarů od konsorcia investorů v čele s generálním ředitelem a spoluzakladatelem. Největší čínskou rybou odcházející z americké burzy se stala firma Qihoo 360, která se zabývá internetovou bezpečností. V čele odkupu za devět miliard dolarů stáli především generální ředitel a předseda představenstva.

Hodně špatné načasování

Jak upozorňuje deník Financial Times, načasování masivního odchodu čínských firem nemohlo být horší. Čínské akciové trhy mají za sebou nejhorší měsíc v historii. Index šanghajské burzy za uplynulý měsíc oslabil o 30 procent. Podobně akcie v Šen-čenu přišly za stejnou dobu o třetinu hodnoty.

Posledním hřebíkem do rakve plánu vypočítavých investorů bylo víkendové oznámení čínských úřadů o pozastavení vstupu firem na tamní burzy. „Před povolením firmám vstupovat na burzu regulátoři pečlivě zváží zdravé tempo přílivu nových firem,“ citoval Bloomberg analytiky banky HSBC.

Přefouknutá bublina? Čínské akcie prudce vzrostly, americké jsou na rekordu