Úvěrový rating Itálie klesá. Snížení není odůvodněné, míní ministr hospodářství

Prázdné ulice v italských Benátkách. (9.3.2020)

Prázdné ulice v italských Benátkách. (9.3.2020) Zdroj: Reuters

Vylidněné Benátky.
Koronavirus v Itálii (28.4.2020)
Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19
Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19
Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19
11
Fotogalerie

Mezinárodní ratingová agentura Fitch zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň na úroveň BBB-. Tento krok podle agentury odráží výrazný dopad pandemie způsobené koronavirem na italskou ekonomiku. Tamní ministr hospodářství Roberto Gualtieri podle agentury Reuters reagoval slovy, že zhoršení ratingu náležitě nezohledňuje důležitá hospodářská rozhodnutí Evropské unie a Evropské centrální banky (ECB).

Gualtieri dodal, že hospodářské základy Itálie jsou pevné. Vláda si je podle něj  nicméně vědoma potřeby reformovat ekonomiku a snížit dluh.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček.

Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Itálie dnes jako třetí země na světě překonala hranici 200 tisíc lidí, u nichž se od začátku pandemie potvrdil koronavirus. Celkový počet zemřelých spojovaných s nákazou koronavirem v Itálii dosáhl 27 359, což je druhý nejvyšší údaj na světě po Spojených státech.

Itálie zavedla jako první z evropských zemí přísná plošná karanténní opatření ve snaze zabránit šíření nákazy. Italský premiér Guiseppe Conte se bránil proti kritice svého velice opatrného plánu na uvolňování restrikcí, které vstoupily v platnost před sedmi týdny.

Vláda chce od 4. května otevřít parky, továrny a povolit stavby. Obchody však budou muset být zavřené až do 18. května, zatímco restaurace, bary a kadeřnictví smí otevřít své dveře zákazníkům až od června.