Volvo plánuje návrat na akciový trh, od čínských investorů chce získat 12 miliard korun

Volvo XC90

Volvo XC90 Zdroj: CTK

Volvo Amazon
Sportovní Vox Volvo P1800
Volvo Amazon
Volvo V50 DRIVe a příbuzné modely C30 a S40
Sportovní modely Volvo S60 a V60 Polestar
11
Fotogalerie

Švédská automobilka Volvo Cars hodlá získat prodejem akcií půl miliardy dolarů (12,6 miliardy Kč) od čínských investorů. 

Učinila by tak další krok na cestě k návratu na akciový trh, který v posledních letech připravuje. 

Firma díky skupině švédských investorů už v prosinci zvýšila kapitál o 533 milionů dolarů a teď jedná o prodeji další tranše prioritních akcií mimo Švédsko, zejména v Číně. Firma, jejímž majitelem je čínská Geely, by se tak po dvou desetiletích mohla vrátit na burzu.

Představitelé firmy ale poznamenali, že konečné rozhodnutí, zda na burzu vstoupit, učiní zakladatel Geely Li Šu-fu. "Kapitál nepotřebujeme," dodal jeden z nich.

Podle bankéřů seznámených s plány Volva se teď jedná o tom, na které burze by akcie měly být umístěny. V úvahu připadá Hongkong, Šanghaj, ale i burzy v Evropě. Automobilka odmítla informace médií komentovat a označila je za spekulace.

Volvo se na vstup na akciový trh připravuje už několik let. Automobilka začala zveřejňovat čtvrtletní výsledky hospodaření, vloni ve dvou krocích prodala dluhopisy a třem švédským penzijním fondům prodala za pět miliard švédských korun (zhruba 14 miliard Kč) prioritní převoditelné akcie.

Společnost Geely koupila Volvo od americké automobilky Ford za 1,8 miliardy USD (44 miliard Kč) před šesti lety a Volvo v jejím vlastnictví zažívá rozkvět. Výsledkem investičního programu za 75 miliard švédských korun jsou například nové verze vozů XC90 a XC60. Vloni firma zvýšila provozní zisk o dvě třetiny na 11 miliard švédských korun.