Vydělat dají bondy a po pauze i akcie. Druhý poločas roku navede burziány na zlatou stezku

Druhé pololetí klade na investory zvláštní nároky, startuje totiž nešťastnou kombinací drahých akcií a totální nejistoty ohledně budoucnosti.

Druhé pololetí klade na investory zvláštní nároky, startuje totiž nešťastnou kombinací drahých akcií a totální nejistoty ohledně budoucnosti. Zdroj: E15 (Midjourney)

Firemní dluhopisy, čínské akcie nebo jednoduše hotovost. Taková jsou podle správců tuzemských portfolií některá z možných řešení rébusu jménem investice ve druhém poločase letošního roku. Ten přitom klade na investory zvláštní nároky, startuje totiž nešťastnou kombinací drahých akcií a totální nejistoty ohledně budoucnosti. Prvních šest měsíců letošního roku investorům nedalo odpověď na to, kudy se dále vydá globální ekonomika a nakolik hodlají centrální bankéři světa vyhrotit boj se stále palčivou inflací. Tedy na otázky klíčové pro formulaci jakékoli investiční strategie. Příznivým východiskem pro investory může být, že převládajícím scénářem expertů pro zbytek roku je opatrné našlapování vstříc k happy endu. 

„Globální ekonomika nadále zpomaluje a nachází se v kontrakci. To vede v rámci naší modelové alokace aktiv k defenzivnímu postavení. Ve dvanáctiměsíčním horizontu ovšem očekáváme, že se některé hlavní centrální banky odkloní od vyšších úrokových sazeb. Následovat by mohlo hospodářské oživení, které finanční trhy pravděpodobně očekávají,“ popisuje současný stav červencová analýza investiční společnosti Invesco.

Burziáni podle ní budou muset v příštích měsících „zobchodovat“ investiční klima charakterizované nedostatečně zvládnutou inflací, která ovšem nebude mít dramatické negativní dopady na ekonomický růst, a tedy ani na finanční trhy. 

„V šestiměsíčním výhledu preferuji konzervativní přístup. První volbou jsou repo fondy, které ukládají fondový kapitál do dvoutýdenních pokladničních poukázek ČNB za velice atraktivní hrubý roční výnos sedmi procent,“ uvádí investiční stratég Conseq Investment Management Michal Stupavský.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!