Vyhlídka na další protičínská cla oslabila akcie ve Spojených státech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Akcie ve Spojených státech během obchodování prudce kolísaly, aby nakonec oslabily. Způsobil to pád velkých technologických a internetových firem typu Amazonu. Ke konci obchodování přispěla k nervozitě na trhu i zpráva agentury Bloomberg, že se Spojené státy chystají uvalit cla na veškerý zbývající dovoz z Číny, pokud listopadové rozhovory prezidentů obou zemí nezmírní napětí. Na devizovém trhu se dařilo dolaru.

Dow Jonesův index odepsal 0,99 procenta a obchodování uzavřel na 24 442,91 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,66 procenta na 2641,25 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,63 procenta na 7050,29 bodu.

Výrazné ztráty zaznamenal vedle Amazonu, který odepsal 6,3 procenta, také Alphabet, což je mateřská společnost Googlu, a Netflix. Zisky naopak vykázaly finanční tituly.

Washington by podle zdrojů agentury Bloomberg mohl začátkem prosince představit seznam čínského zboží, které by se mělo stát terčem nových cel. Seznam by zahrnoval produkty, na které dosud Washington v rámci obchodního sporu s Pekingem cla neuvalil.

Informace od zdrojů naznačují, že Trumpova administrativa je připravena vystupňovat obchodní válku s Čínou, ačkoli si americké podniky stěžují na růst nákladů v důsledku nových cel a finanční trhy se obávají dopadů obchodního konfliktu na světovou ekonomiku. Konečné rozhodnutí nicméně podle zdrojů ještě nepadlo, píše agentura Bloomberg.

Na devizovém trhu dnes posiloval dolar. Vůči euru mu pomohlo mimo jiné oznámení německé kancléřky Angely Merkelové, že již nebude kandidovat na post šéfky své Křesťanskodemokratické unie. Podpořila jej i příznivá statistika o amerických spotřebitelských výdajích.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po 21:00 středoevropského letního času přidával asi 0,3 procenta na 96,62 bodu. Euro k dolaru odepisovalo skoro 0,2 procenta na 1,1385 USD, dolar k japonskému jenu pak ve stejnou dobu přidával 0,4 procenta na 112,33 JPY.