Vyhneme se „měnové válce“, slibují ministři financí G20

dolary, peníze

dolary, peníze Zdroj: profimedia.cz

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí skupiny G20 dnes slíbili, že se vyhnou takzvané měnové válce a nebudou podporovat svou konkurenceschopnost devalvacemi domácích měn. Odložili rovněž plány na stanovení nových cílů pro snižování státních dluhů. Podle agentury Reuters tak naznačili obavy ohledně křehkého stavu světové ekonomiky.

Představitelé G20, která sdružuje největší ekonomiky světa, se v závěrečném komuniké ze zasedání v Moskvě vyhnuli přímé kritice Japonska, jehož měna v důsledku uvolněné měnové politiky prudce oslabila. Ekonomiku nyní prostřednictvím uvolňování měnové ekonomiky podporují také další země, včetně Spojených států.

Představitelé G20 slíbili, že se budou snažit omezit dopady uvolněných měnových politik na sousední země. Měnové politika by podle nich měla být zaměřena pouze na cenovou stabilitu a hospodářský růst.

„Všichni jsme se shodli na tom, že odmítáme vstoupit do jakékoli měnové války,“ uvedl francouzský ministr financí Pierre Moscovici. Mezinárodní měnový fond (MMF) již dříve upozornil, že slova o měnové válce, která v posledních dnech zaznívají z úst představitelů některých zemí, jsou nadnesená.

David Klimeš: Euro hledá generála do měnové války