Výprodej akcií evropských bank pokračuje. Propady jsou největší od začátku války

Panorama Frankfurtu s Commerzbank Tower

Panorama Frankfurtu s Commerzbank Tower Zdroj: Mylius, Wikimedia Commons

Ceny akcií evropských finančních domů na úvod nového týdne dál prudce klesají v reakci na pád dvou amerických bank. Americké úřady přitom v neděli večer ujistily vkladatele, že budou mít přístup ke svým vkladům v plné výši, tedy nad limit 250 tisíc dolarů. Investoři se však obávají, že problémy zasáhnou další banky, a to nejen v USA.

Index Stoxx 600 Banks, který měří vývoj cen akcií největších evropských bank, ztrácel v pondělí odpoledne přes pět procent své hodnoty. Navázal na páteční propad o téměř čtyři procenta. Bankovní ukazatel má tak našlápnuto k tomu, aby dosáhl největší dvoudenní ztráty od invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022.

Hodnota širšího celoevropského indexu Stoxx Europe 600 je v pondělí nižší o více než dvě procenta. 

Situace se dotýká i cenných papírů českých finančních domů. Akcie Komerční banky odepisují přibližně tři procenta, Moneta Money Bank o zhruba procento. Daleko větší je ztráta akcií rakouské skupiny Erste; v jejím případě jdou dolů o pět procent.

Tato čísla však blednou například v porovnání s německou Commerzbank – obavy investorů z pádu dalších bank a negativních dopadů na finanční stabilitu na obou stranách Atlantiku poslaly akcie dolů o 13 procent. O 12 procent klesaly odpoledne cenné papíry švýcarské Credit Suisse a dostaly se na rekordně nízké úrovně. Výprodej zasáhl i ceny akcií pojišťoven. 

Páteční pád kalifornské Silicon Valley Bank byl největším bankovním krachem od krize v roce 2008 a druhým největším v historii. V neděli navíc američtí regulátoři zavřeli také newyorskou Signature Bank. V tomto případě šlo o třetí největší úpadek.

Signature Bank měla ke konci minulého roku aktiva v hodnotě 110 miliard dolarů a disponovala vklady v objemu 88,6 miliardy. Z hlediska depozit šlo o třicátou největší banku v USA. Aktiva Silicon Valley Bank dosahovala více než 200 miliard dolarů a depozita činila ke konci prosince 2022 celkem 151 miliard. Šlo tak o šestnáctý největší bankovní dům ve Spojených státech.

Zatímco vklady nemají být v obou případech dotčeny, krach Silicon Valley Bank a Signature Bank plně dopadne na jejich akcionáře a některé držitele nezajištěných dluhopisů. Vedení bank bylo propuštěno. Za připomenutí stojí, že minulý týden americké úřady uzavřely také banku Silvergate, která se zaměřovala na sektor kryptoměn.