Z nuly na osmnáct miliard za tři měsíce. Velcí hráči posílají na trh balíky nových bondů

Jen během prvních tří měsíců letošního roku schválila Česká národní banka devatenáct prospektů na velké bondové emise, a to s ambicí nabrat dohromady až téměř 18 miliard korun.

Jen během prvních tří měsíců letošního roku schválila Česká národní banka devatenáct prospektů na velké bondové emise, a to s ambicí nabrat dohromady až téměř 18 miliard korun. Zdroj: e15 Miroslav Belančin

Superbezpečné bondy určené pro rozjezd nové banky, známé firmy pravidelně emitující balíky dluhopisů bez záruky, či dokonce nabídka dluhopisů chystaných na projekt, který ještě není ani na papíře. Až tak kontrastní investiční pel mel nabídl primárně českým drobným investorům první kvartál na scéně velkých domácích firemních dluhopisů. Emitenti se přitom ani náhodou nedrželi zkrátka. Jen během prvních tří měsíců letošního roku schválila Česká národní banka devatenáct prospektů na velké bondové emise, a to s ambicí nabrat dohromady až téměř 18 miliard korun. To znamená takřka o polovinu více emisí než na počátku roku 2023 a o dvě miliardy korun „větší oči“. Zároveň se letošní první čtvrtletí stalo na bondy třetím nejsilnějším startem roku v české finanční historii.

„Jedná se o trend, který započal před několika lety. Řada z emisí s nově schválenými prospekty bude sloužit k profinancování splatných emisí. Firmy musejí své závazky refinancovat,“ vysvětluje ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak s tím, že nárůst objemu schválených prospektů tak lze čekat po celý rok.

„Refinancování bude ale probíhat za poměrně vysokých úrokových sazeb, což vytvoří tlak na ziskovost a finanční stabilitu těchto firem,“ dodává Tomčiak. Dražší dluhopisové financování se dotkne zejména realitních firem. „Pokud nějaký developer potřebuje peníze na výstavbu trvající tři až čtyři roky, tak pouze pro úrokové náklady dluhopisů potřebuje, aby prodejní cena bytů byla minimálně o 40 až 45 procent vyšší oproti stavebním nákladům,“ upozorňuje ekonom.

Právě z realitní branže je většina z letos nově příchozích emisí na trh s prospektem formálně schváleným ČNB. Tedy velkých, veřejnosti nabízených dluhopisových emisí s plánovaným objemem nad jeden milion eur.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!