Za osm let propadla hodnota NWR víc než dvěstěnásobně, spočítali analytici

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Hodnota těžební společnosti New World Resources (NWR) klesla od května 2008, kdy se začala obchodovat na pražské a londýnské burze, více než dvousetnásobně. Uvedli to analytici. Podle nich může za pokles především markantní zlevnění koksovatelného uhlí, někteří z nich zmiňují i dopady vysokého dluhu firmy a zvýšení počtu akcií v důsledku restrukturalizace v roce 2014. NWR vlastní černouhelné doly OKD, minulou středu ji opustil dosavadní akcionář Zdeněk Bakala.

„Akcie NWR vstupovala v roce 2008 na burzu za cenu 425 korun, což tehdy oceňovalo společnost NWR na zhruba 110 miliard korun,“ řekl ČTK analytik Fio Banky Jan Raška. „Podle aktuálního kurzu akcie ve výši zhruba osmi haléřů se tržní hodnota NWR pohybuje pouze kolem 500 milionů korun,“ dodal.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz připomněl, že v průběhu roku 2008 stoupla cena akcií společnosti až k 600 korunám za kus, čímž hodnota společnosti proti úpisu stoupla ještě o asi 50 procent. Poté však přišel zlom, který byl podle analytiků způsoben především snížením cen uhlí na trzích.

Pokles uhlí trvá pět let

Pokles cen koksovatelného uhlí začal zhruba od poloviny roku 2011. „Zatímco ještě v polovině roku 2011 NWR prodávalo koksovatelné uhlí za asi 200 euro za tunu, tak v loňském roce to bylo v průměru pouze za 90 euro za tunu,“ uvedl Raška. „Hospodaření firmy se od té doby začalo zhoršovat, od posledního čtvrtletí roku 2012 je společnost v provozní ztrátě,“ dodal.

Podle Hlinomaze začalo firmu trápit i zadlužení. „Společnost jej sice v restrukturalizaci v roce 2014 vydělila dvěma, stále je tu zde asi 300 milionů eur (8,1 miliardy korun) dluhopisů. To je závaží, které by bylo dobré sejmout,“ dodal.

Vývoj akcií NWR za posledních 5 let:

Bakala vstoupil do NWR v roce 2004. Při úpisu na burze v roce 2008 se očekávalo, že společnost získá za nabízené akcie přes 34 miliard korun. Bakala tehdy vlastnil NWR nepřímo ze zhruba 40 procent, což z něj činilo dolarového miliardáře. Když minulý týden společnost CERCL Mining, ve které má finančník poloviční podíl, firmu opouštěla, učinila tak zdarma. Do té doby jí patřilo 50,5 procent akcií NWR.

„Pokud se potvrdí, že stávající majitelé převáděli (akcie) za nula Kč kus, tak je to silná informace o ceně OKD,“ komentoval to tehdy ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Představenstvo NWR opustil Bakala již na valné hromadě loni v dubnu.

Ztrátovou firmu převzala Ad Hoc Group

Novým vlastníkem NWR se minulý středu stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři nadnárodní investiční společnosti Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC. Má 60 procent hlasovacích práv. Předseda představenstva NWR Gareth Penny tehdy ČTK řekl, že změnou vlastníka firma uzavřela kapitolu, která se týkala minulosti OKD a otevřela kapitolu novou.

S tím Hlinomaz úplně nesouhlasí. „Hodně se píše o tom, že osoba pana Bakaly byla v jednáních o nějaké pomoci státu společnosti tou hlavní bariérou nějaké dohody. Přiznám se, že si nejsem vědom, že by to tak někde zaznělo a osobně nevnímám, že by z pohledu státu jako jedné z jednajících stran měla být AHG nějakou skokovou pozitivní změnou,“ řekl ČTK.

Mluvčí AHG Roman Pařík v pondělí uvedl, že prioritou skupiny je stabilizace NWR. „Rádi bychom, aby všechny zainteresované strany, mezi které patří investoři, vláda i odbory, vytvořily plán, který zajistí udržitelnost OKD. Restrukturalizace a obnova společnosti si s největší pravděpodobností vyžádá další investice. Pokud všechny zainteresované strany podpoří restrukturalizační plán a vláda bude ochotná rozšířit možnou podporu, pak je AHG za odpovídajících podmínek připravena investovat další finanční prostředky,“ dodal.