Západoevropské akcie se vrátily k propadu, PX klesl pod 1000 bodů

Burza

Burza

Akcie na burzách v západní Evropě neudržely poměrně vysoké ranní zisky a vrátily se k propadu. Ten rychle sílil, a hlavní panevropský index tak spadl na zhruba dvouleté minimum. Ztrácely převážně energetické tituly, na které nepříznivě doléhají obavy z výrazného zpomalení globální ekonomiky. To by patrně způsobilo i citelný pokles poptávky po pohonných hmotách.

Krátce po 10:30 panevropský index FTSEurofirst 300 ztrácel asi 3,9 procenta a pohyboval se těsně pod hranicí 900 bodů. Od poloviny července, kdy trhy začaly výrazněji klesat, už index ztrácí asi 20 procent. Ráno přechodně vykazoval růst o více než 1,5 procenta.

Výrazně klesají prakticky všechny hlavní akciové trhy. Index MSCI, který celosvětově sleduje obchodování na největších trzích, dopoledne ztrácel skoro dvě procenta a byl nejníže od loňského září. Od května, kdy byly akciové trhy na tříletém maximu, už ztratil přes 20 procent.

Rychleji padají akcie na takzvaných mladých trzích, což je převážná část Asie bez Japonska, velká část východní Evropy a také Latinská Amerika. Index MSCI, který sleduje tuto skupinu trhů, během dopoledne ztrácel kolem 3,4 procenta a byl nejníže od loňského července.

Trhy klesají především v obavách z rozšíření dluhové krize na další země eurozóny. V pondělí se k důvodům k výprodeji přidala zpráva o vůbec prvním snížení hlavního ratingu USA.

S poklesem kurzů akcií prudce roste takzvaný index volatility. Ten v pondělí v USA vzrostl zhruba o 50 procent a v západní Evropě dnes přidává asi 20 procent. Pohybuje se tak v blízkosti nejvyšších hodnot za dva a půl roku. Růst volatility, neboli kolísavosti, může podle analytiků znamenat, že trh vytváří pomyslné dno.

Pražská burza koriguje dopolední ztráty

Akcie na pražské burze korigují dopolední ztráty, hlavní index PX kolem 14:45 odepsal 2,86 procenta na 998 bodů. Burzu dolů táhly především bankovní emise, nejvíc odepisovaly cenné papíry realitní společnosti Orco. Tři tituly naopak rostly, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Komerční banky propadly o 7,29 procenta na 3245 korun a cenné papíry rakouské Erste Bank si pohoršily o 5,62 procenta na 622,90 koruny. Největší ztráty zatím zaznamenaly akcie Orka, jež spadly o 9,45 procenta na 140,36 koruny. Nejvíc obchodované akcie energetické společnosti ČEZ oslabily mírněji, ztrácely 0,86 procenta na 763,40 koruny.

Podle Jana Korba z Patria Direct začíná být atmosféra na trzích extrémně příznivá pro nákupy, jelikož lze očekávat určitou korekci nynějšího poklesu. „Investoři by tak měli čekat na novou zprávu, politické prohlášení, krok americké centrální banky (Fed) nebo jiné centrální banky, která takovou korekci může spustit,“ dodal.

Vývoj indexu PX za poslední rok

PXPX | E15

České akcie online sledujte

V černých číslech se odpoledne obchodovaly tři emise. Posilovaly akcie prodejce ojetých aut AAA Auto, těžařské firmy NWR a mobilního operátora Telefóniky.

Objem obchodů je nadprůměrný. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly zatím uzavřeny transakce za více než 3,51 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ to bylo téměř 1,11 miliardy korun.

Budapešťský BUX kolem krátce po 14:45 ztrácel 3,28 procenta, varšavský WIG 2,30 procenta a vídeňský ATX byl o 1,06 procenta níže.