Západoevropské akcie uzavřely nejvýše za čtyři a půl roku

akcie

akcie Zdroj: profimedia.cz

Akcie v západní Evropě v úterý uzavřely na nejvyšší hodnotě za čtyři a půl roku. Akcie podpořila úroda pozitivních hospodářských výsledků, vyhlídka, že centrální banky po světě budou pokračovat ve stimulačních krocích, a skutečnost, že indexy prolomily důležitou technickou úroveň.

Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 1,8 procenta na 1189,09 bodu. Očekává se, že Evropská centrální banka, Bank of England a Bank of Japan se budou držet své současné extrémně uvolněné měnové politiky. Měnové výbory všech těchto bank zasedají tento týden. Představitelé centrální banky USA v poslední době několikrát zopakovali, že Fed bude ve stimulačním programu pokračovat.

Růst akcií v Evropě podpořil také rekordní výkon akcií v USA. Hlavní americký index Dow Jones hned na počátku obchodování stoupl na rekordní úroveň podpořen nejnovějšími údaji ze sektoru služeb.

„Mnoho evropských akcií se dotklo nových ročních maxim a to je pozitivní,“ komentoval situaci pro agenturu Reuters analytik Aviate Global Riccardo Ronco. Obzvláště vysoký růst zaznamenaly průmyslové společnosti a výrobci spotřebního zboží.

Akcie Deutsche Post díky příznivějšímu výhledu hospodaření zpevnily o 5,8 procenta. Ze stejného důvody vzrostly i akcie britské energetické firmy Wood Group o 7,9 procenta. Díky výsledkům hospodaření stouply i komoditní firma Glencore a těžební Xstrata, napsala agentura Reuters.