Zisky z whisky: Investice do tvrdého alkoholu loni vynesly víc než zlato či ropa

ilustrační foto

ilustrační foto

Ropa Brent za rok 2015 ztratila téměř 35 procent své původní hodnoty, zlato sice v poslední době zaznamenává opětovný růst, v minulém roce ovšem také kleslo o více než deset procent. Oproti tomu investicí do whisky se dalo vydělat přibližně 14 procent.

Podle statistik organizace Rare Whisky 101, která působí ve Velké Británii, roste také počet prodaných lahví vzácné single malt (jednodruhová) skotské whisky v aukcích. Za loňský rok se tam prodalo téměř o třetinu více lahví a jejich celková hodnota vyskočila meziročně o čtvrtinu na rekordní úroveň 9,56 milionu liber. Průměrná aukční cena lahve se v roce 2015 pohybovala kolem 195 liber (přibližně 6 825 korun).

whiskywhisky | Jan Kokta

„Čím starší jednodruhová whisky je, tím si jí samozřejmě investoři a sběratelé cení více. Čtyřicetiletá lahev má již průměrnou hodnotu necelých tisíc liber, tedy 35 tisíc korun. O dalších deset let starší lahve pak dosahují dokonce až 3 646 liber, 127 610 korun,“ upřesnil analytik Jan Kokta z Comsense Capital.

whiskywhisky | Jan Kokta

Podle Kokty lze ale ve Velké Británii vypozorovat stabilní nárůst i v sektoru retailových cen „obyčejných“ whisky. Podle dat britského statistického úřadu vzrostla maloobchodní cena whisky za jeden „nip“ (asi 190 mililitrů) z přibližně 69 pencí v roce 1987 na aktuálních zhruba 265. To odpovídá průměrnému ročnímu růstu cen o necelých pět procent.

Příklad
Pokud by investor koncem roku 2008 investoval do whisky (dle indexu Rare Whisky Icon 100) milion korun, aktuálně by hodnota jeho investice činila 3,26 milionu korun. To odpovídá zhodnocení přibližně 18 procent ročně (nicméně bez zohlednění transakčních nákladů a všech poplatků). „Tento výsledek index dosahuje víceméně bez korekcí či výraznějších výkyvů, kterých jsme v posledních měsících svědky například na akciových trzích,“ dodává analytik Kokta.