Zkrachovalé Mičánkovy pily začaly pod novým majitelem vydělávat

Moderní technologie. Pila v Čáslavi je od roku 2009 jedním z nejmodernějších závodů na zpracování jehličnatého dřeva v Evropské unii. Dvoumiliardová investice do tohoto provozu však přivedla impérium Jana Mičánka do vážných problémů, které skončily konkurzem

Moderní technologie. Pila v Čáslavi je od roku 2009 jedním z nejmodernějších závodů na zpracování jehličnatého dřeva v Evropské unii. Dvoumiliardová investice do tohoto provozu však přivedla impérium Jana Mičánka do vážných problémů, které skončily konkurzem Zdroj: CTK

Rok po konkurzu začal Less & Timber pod novým majitelem vydělávat. Loni firma dosáhla mírného zisku 1,8 milionu korun, tržby pak činily téměř miliardu. V černých číslech je firma ze zkrachovalého impéria Jana Mičánka po mnoha letech až stamilionových ztrát, které ji dovedly v dubnu předloňského roku do konkurzu. Podnik poté od insolvenční správkyně koupil za 582 milionů korun podnikatel Igor Fait a jeho skupina JET Investment.

„Společnost Less & Timber naplnila v roce 2015 očekávání a hospodařila se ziskem. Tento výsledek považujeme za úspěch a také za potvrzení trendu, který byl nastartován v rámci konkurzu,“ uvedl generální ředitel firmy Ladislav Prchal. Firma měla původně projít reorganizací, jejíž součástí byly i ozdravné kroky a návrat k efektivnímu hospodaření. Reorganizační plán se ale v době insolvenčního řízení nepodařilo naplnit a firma skončila v konkurzu, jehož výsledkem byl prodej.

Na výsledcích se podle Prchala podílela poměrně příznivá situace na trhu, kdy dřevozpracující firmy obecně netrpěly nedostatkem dřeva. Navíc za poslední dva roky došlo k mírnému poklesu jeho ceny. „Za úspěch může především důsledný návrat k pořezu přesílené a kvalitní dřevní hmoty, dokážeme totiž zpracovat silnou kulatinu v průměru nad čtyřicet centimetrů. Tato technologie dělá z naší pily jeden z nejmodernějších závodů,“ podotkl Prchal.

Hospodaření Less & TimberHospodaření Less & Timber | E15

Firma tak patří k největším výrobcům lepených hranolů v Evropě. Letos společnost plánuje zhruba tříprocentní navýšení tržeb. „Růst zisku by poté měl být vyšší, a to především díky zvyšování produktivity práce a snižování provozních nákladů,“ poznamenal Prchal k odhadům pro letošní rok.

Less & Timber se stal nakonec nejcennějším aktivem zkrachovalých Mičánkových firem. K nim patřila ještě mateřská firma celého holdingu s dříve osmimiliardovým obratem Less a.s. a největší hráč na lesnicko-dřevařském trhu Less & Forest. Do všech tří konkurzních řízení se přihlásily stovky věřitelů s pohledávkami za několik miliard korun.