Zlatou investicí celých dekád jsou cigarety

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Firma, která za poslední dekády vydělala svým akcionářům nejvíce, není veřejnosti příliš známá. Jeden dolar investovaný do jejích akcií v roce 1968 do dneška včetně vyplacených dividend vydělal 6638 dolarů. To představuje více než dvacetiprocentní výnos ročně po dobu půlstoletí. Tímto zlatým vejcem není překvapivě žádný z technologických zázraků, ale tabáková společnost Altria.

Žádná firma se podobnému zhodnocení ani neblíží, uvádí profesor Jeremy Siegel z filadelfské univerzity Wharton. Dolar investovaný ve stejnou dobu do indexu S&P 500 vydělal „jen“ 87 dolarů.

Banka Credit Suisse zveřejnila výkonnost amerických akcií podle sektorů v období mezi roky 1900 a 2010. „Průměrná investice se zhodnotila více než 38tisíckrát,“ stojí ve zprávě Credit Suisse. To je průměrný roční výnos ve výši deseti procent. Některé sektory si vedly lépe. Každý dolar investovaný do potravinářských či chemických firem měl v roce 2010 hodnotu 700 tisíc dolarů. Průměrná investice do tabákových firem za 110 let vydělala 6,3milionnásobek.

cigarety graf, kolážcigarety graf, koláž | E15

Jedním z potenciálních vysvětlení úspěchu tabáku je i kontroverze odvětví. „Některé penzijní fondy mají zakázáno do nich investovat, řada menších investorů se jim také vyhýbá,“ řekl Siegel pro Business Insider. Menší poptávka po těchto akciích vede k nižším valuacím tabákových firem, což má za následek vyšší dividendy, a jejich kumulace stojí za vysokými zisky. Na dividendách tak investoři bohatnou více než na růstu akcií. Další kouzlo tabákového sektoru je, že téměř neinvestuje do inovací, což firmám šetří peníze. Apple by se svými produkty z roku 2010 příliš neuspěl. Tabákové firmy si však vystačí s tím, co nabízely již před padesáti lety.

Nad vodou tabákové koncerny drží rozvojové trhy, kde se zatím kouření tolik neomezuje. Z pohledu celkového odbytu jsou ale tabákové společnosti hlavním poraženým posledních třiceti let. Reklama na tabákové výrobky je navíc zhruba deset let v podstatě zakázána a urovnání soudů s kuřáky firmy stojí miliardy dolarů. Je tak k neuvěření, že tabákové firmy ještě něco vydělávají. Natož aby jedna z nich byla nejlepší investicí posledního půlstoletí.