Zpětné odkupy akcií v USA míří k rekordu. Prezident Biden však na ně líčí past

Wall Street

Wall Street Zdroj: Reuters

Wall Street
Administrativa prezidenta Joe Bidena chce v Kongresu omezit firmám nákupy vlastních akcií.
Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022)
4
Fotogalerie

Americké korporace v dosavadním průběhu roku odhalily rekordní plány na nákup vlastních akcií. Snaží se tak využít poklesu a kolísání cen a zároveň zatraktivnit své akcie v očích investorů. Ti obvykle berou takzvané zpětné odkupy akcií, anglicky buybacks, jako pozitivní věc, podobně jako pravidelnou výplatu dividend. Ne každému se však tento vývoj zamlouvá – administrativa prezidenta Joe Bidena chystá opatření, která by do budoucna mohla nákupy akcií ze strany firem omezit.

Americké firmy v prvním letošním čtvrtletí schválily nákupy svých akcií v objemu 319 miliard dolarů, zhruba sedmi bilionů korun. Údaj vyplývá z propočtů banky Goldman Sachs. Loni ve stejném období činily autorizované zpětné odkupy „pouze“ 267 miliard dolarů.

I tak byl loňský rok historicky rekordní. Korporace celkově uskutečnily zpětné odkupy v objemu 882 miliard dolarů. Letos by se toto číslo mohlo dostat k hranici jednoho bilionu dolarů. Zvýšení odkupů akcií letos schválily správní rady například firem Amazon, Colgate, Palmolive, Pepsi či Union Pacific.

Mezi firmy, které dlouhodobě nakupují své akcie, patří Apple. Ne všechny cenné papíry však musejí společnosti odkoupit letos, schválené plány bývají často na více let. 

Generál se nabídl jako rukojmí za děti! Biden v Polsku a Praha 6 mění názvy

Video placeholde
• Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters

Vlastní akcie nakupují dokonce i někteří burzovní nováčci, kteří si na veřejné trhy chodí pro kapitál na další rozvoj. Například fintechová společnosti Upstart v polovině letošního února zahájila zpětné odkupy v celkovém objemu až 400 milionů dolarů. Na burze Nasdaq se přitom s akciemi firmy obchoduje teprve od prosince 2020.

„Vzhledem k volatilitě kurzu se nám v posledním roce několikrát naskytla atraktivní příležitost k nákupu a naše ziskovost nás dostala do pozice, kdy si můžeme dovolit zahájit program nákupu akcií a využít tak situace ku prospěchu našich akcionářů,“ uvedl v únorovém oznámení finanční ředitel firmy Sanjay Datta.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!