Cena ropy srazila britskou inflaci na nejnižší úroveň za 14 let

Dvacetilibrové bankovky

Dvacetilibrové bankovky Zdroj: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (CC0)

Meziroční míra inflace v Británii klesla v prosinci na půl procenta, zatímco o měsíc dříve byla na jednom procentu. Sestoupila tak na nejnižší úroveň od května 2000. Nízká inflace je odrazem poklesu cen ropy a mimo jiné znamená, že centrální banka teď nemá důvod spěchat se zvyšováním úrokových sazeb.

Analytici v anketě agentury Reuters zpomalení inflace očekávali, ovšem pouze na 0,7 procenta. V květnu 2000 inflace rovněž činila 0,5 procent a tehdy to byl nejnižší údaj od začátku měření v roce 1989.

Ke zpomalení inflace podle statistiků přispívá pokles cen pohonných hmot a nižší účty za elektřinu a plyn. Ceny potravin se pak snížily o 1,9 procenta, což byl nejvýraznější pokles od června 2002. Ke zlevňování potravin přispívá cenová válka supermarketů a nižší ceny komodit.

Nízká inflace je příznivou zprávou pro domácnosti, protože průměrný růst mezd je vyšší než inflace. To by mohlo přispět ke zlepšení nálady spotřebitelů, které od recese trápí reálný pokles příjmů, což před květnovými volbami vítá hlavně vláda. Britskou centrální banku by další pokles inflace mohl přimět k pozdějšímu zvyšování úroků.

Bank of England v listopadu předpověděla, že inflace počátkem letošního roku dočasně klesne pod jedno procento a dvouprocentního cíle dosáhne někdy koncem roku 2017. Finanční trhy předpokládají, že banka začne zvyšovat úrokové sazby na počátku příštího roku.