Ceny v průmyslu v říjnu dále klesaly, zlevnil i dovoz a vývoz

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty Zdroj: ctk

Ceny průmyslových výrobců v Česku v říjnu meziročně zpomalily pokles na 3,9 procenta ze zářijových 4,2 procenta. Naopak ceny v zemědělství a stavebnictví se zvýšily, u zemědělských výrobců byly vyšší poprvé po 26 měsících. Informoval o tom Český statistický úřad.

ČSÚ zveřejnil rovněž informace o vývozu a dovozu za září. Meziročně se ceny zboží dováženého do Česka snížily o 3,5 procenta a u vyváženého o 3,1 procenta. V průmyslu se v říjnu propadly především ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 15,4 procenta a kovů a kovodělných výrobků o 2,9 procenta. Z hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce spadly ceny energií, a to o 9,1 procenta.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců | Cesky statisticky urad

V zemědělství ceny v říjnu stouply o 3,2 procenta po zářijovém poklesu o 3,2 procenta. Zdražily čerstvá zelenina, ovoce, brambory, olejniny, obiloviny, skot a drůbež. Naopak ceny mléka, jatečných prasat a vajec byly nižší.

Ceny stavebních prací se proti loňskému říjnu zvýšily o 1,3 procenta, materiály a výrobky potřebné pro stavby byly ale levnější. Vedle toho ceny tržních služeb klesly o 0,1 procenta. Zlevnily informační služby a služby v pozemní dopravě, v oblasti nemovitostí a za pojištění a penzijní financování. Zdražily poštovní a kurýrní služby.

V meziměsíčním srovnání pokles cen zaznamenali jen průmyslový výrobci, jejich ceny zlevnily o 0,2 procenta. V zemědělství ceny stouply o 3,3 procenta, ve stavebnictví o 0,1 procenta a v tržních službách o 0,3 procenta. Ceny zahraničního obchodu v září proti srpnu klesly, u vývozu o 0,3 procenta a u dovozu o 0,7 procenta.