Ceny v USA rostly v dubnu nejrychleji za více než tři roky

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: MarshalIN20 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v dubnu vzrostly o 0,4 procenta a kvůli zrychlenému zdražování benzinu zaznamenaly nejrychlejší nárůst od února 2013. Meziroční míra inflace se zvýšila na 1,1 procenta z březnové úrovně 0,9 procenta, sdělilo dnes americké ministerstvo práce.

Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali, že po březnovém nárůstu o 0,1 procenta se cenová hladina zvedne o 0,3 procenta. Takzvaný jádrový index, který nezahrnuje ceny čerstvých potravin a energie, vzrostl o 0,2 procenta. Jeho meziroční míra růstu ale zvolnila na 2,1 procenta z březnových 2,2 procenta.

Dnešní údaje naznačují, že americká centrální banka (Fed) by mohla ještě letos obnovit zvyšování základních úrokových sazeb, spěchat ale nebude muset. Základní měřítko inflace zůstává nadále výrazně pod dvouprocentním cílem Fedu.

Vývoj inflace v USAUs Inflation Rate

Měnový výbor Fedu na konci dubna podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu beze změny v rozpětí 0,25-0,50 procenta, kam ji zvýšil v prosinci z rekordního minima 0,0-0,25 procenta. Minulý měsíc jeho členové konstatovali, že inflace je kvůli poklesu cen energií a klesajícím cenám dovozu nadále příliš nízká. Analytici nečekají další zvýšení sazby dříve než v září.

V dubnu táhlo růst hlavního cenového indexu zdražení benzinu, jehož ceny vzrostly v průměru o 8,1 procenta, nejvíce od srpna 2012. Jádrový index zvedly rostoucí náklady na bydlení a zdravotní péči, zdražila ale rovněž doprava.

Americká ekonomika zpomalila v prvním čtvrtletí celoročně přepočtený růst na 0,5 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za poslední dva roky. V předešlém kvartálu ekonomika rostla o 1,4 procenta, výrazně pod loňským celoročním tempem 2,4 procenta.