Česká legislativa brzdí vzestup nových start-upů, vyplývá z dat Světové banky

Zdroj: profimedia.cz

Česká republika je až na 81. místě z pohledu ideálních podmínek na rozjezd start-upu. Z dat Světové banky zohledňujících ekonomiky 190 států vyplývá, že je Česko daleko za Slovenskem, Slovinskem či Maďarskem. Upozorňuje na to česká odnož globální neziskové organizace Startup Weekend.

“Podhoubí pro české start-upové prostředí není vůbec přívětivé. Velkou brzdou je především byrokracie, tedy počínaje založením firmy až po raisování peněz je toto všechno zbytečně náročný proces. Legislativa tomu nijak nepomáhá. Další problém je, že to prostředí je u nás v oblasti start-upů dost roztříštěné, proto tu chybí nějaká střecha nad tím, čemuž se snažíme pomoct,” vysvětluje Martin Andrle, jeden z organizátorů Startup Weekend v Praze.

Jeho slova potvrzuje nedávná studie Aspen Institutu. Ten například vyzdvihuje absenci odborníků či spíše nedostatek nezávislých institucí, které by mladým firmám pomohly ke svému rozvoji.

Startup Weekend je nezisková organizace pořádající hackathony v různých městech po celém světě. V Praze se konal již druhý takovýto víkend 6. a 8. října, jehož tématem bylo vzdělávání.

Evropské srovnání zemí s nejideálnějšími podmínkami pro rozjezd start-upu

Ukrajina: 20. místo

Francie: 27. místo

Finsko: 28. místo

Moldavsko: 44. místo

Řecko: 56. místo

Švýcarsko: 71. místo

Slovensko: 68. místo

Česko: 81. místo