České firmy přetahují lidi z ruských podniků. Nastane masivní přesun, říká Havel z Actum 

České firmy se pokouší přetáhnout zaměstnance ruských firem, jednou z nich je například i banka Sberbank, která zároveň čelí odlivu klientů.

České firmy se pokouší přetáhnout zaměstnance ruských firem, jednou z nich je například i banka Sberbank, která zároveň čelí odlivu klientů. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály v pátek dlouhé fronty lidí.
Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály v pátek dlouhé fronty lidí.
Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály v pátek dlouhé fronty lidí.
Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály v pátek dlouhé fronty lidí.
Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály v pátek dlouhé fronty lidí.
7
Fotogalerie

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala nový trend na pracovním trhu v podobě přetahování zaměstnanců ruských firem. Šéf agentury Actum Tomáš Vondráček přímo vyzývá, aby se české firmy pokoušely získávat pracovníky ruských společností. Firma EnvyRail zase zaměstnancům finančního domu Sberbank, kteří by chtěli změnit práci, nabízí speciální nástupní bonus. 

„Chápeme, že není morálně přijatelné pracovat pro firmu odvádějící zisky režimu, který vraždí nevinné lidi,“ odůvodňuje výzvu Jan Havel, zakladatel digitální agentury Actum. Za každého člověka, který přestoupí z ruské do české firmy, nabízí společnost dar padesáti tisíc korun na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Peníze půjdou neziskové organizaci Člověk v tísni.  

„Každému, kdo se rozhodne v následujících dnech z ruské firmy odejít, nabízíme pomoc při hledání nového uplatnění – ať již přímo v Actum Digital, nebo u našich partnerů nebo klientů,“ doplňuje Havel. Výzvu původně zveřejnil další ze spoluzakladatelů agentury Actum Tomáš Vondráček ve čtvrtek večer na sociální síti LinkedIn. Ozvali se už první zájemci, kteří by chtěli výzvy využít. 

Zaměstnanci Sberbank jsou vítaní

„Máme informace z první ruky, že nastane masivní odlivu IT expertů z ruských či na Rusko napojených firem v Česku. Jednotky takových lidí se nám již začaly ozývat. Tito vývojáři jsou připraveni odejít z hodiny na hodinu,“ uvádí Havel. Podle informací firmy by to měli být lidé, kteří dosud pracovali pro ruskou banku Sberbank nebo Epam.

Video placeholde
Noční projev prezidenta Vladimíra Putina před invazí na Ukrjainu • Videohub

Nezávisle na Vondráčkově nápadu vyvinula podobnou iniciativu společnost EnvyRail. Lukáš Ferkl, jeden ze zakladatelů firmy, která se věnuje poradenství v oblasti bankovního reportingu, na Twitteru zveřejnil výzvu pro zaměstnance ruského finančního domu.

„Na vědomí zaměstnancům Sberbank: Asi řešíte morální problém pracovat v tuto dobu pro ruskou banku,“ uvedl nejprve v příspěvku. „Nabídka – v EnviTrail nám chybí obchodní zástupce a seniorní analytik, pro bývalé zaměstnance Sberbank vyhlašuji nástupní bonus,“ napsal na Twitter bez bližších detailů. Později výzvu deníku E15 potvrdil s tím, že to byla spontánní reakce na aktuální dění. O Vondráčkově výzvě nevěděl.

Ruské firmy v Česku

Už ve čtvrtek deník E15 popsal, jaký dopad bude mít válka na Ukrajině na ruské firmy působící v Česku. Společnosti Yandex například vypověděla smlouvu česká PR agentura Rubikon PR. „Byli jsme v počátečním stadiu spolupráce se společností Yandex, ale ihned po začátku invaze na Ukrajinu jsme spolupráci ukončili. Jakkoli nespojujeme odpovědnost jednotlivých občanů Ruské federace s aktuální situací, nepovažujeme za možné a morální se společnostmi původem z Ruska spolupracovat,“ sdělil deníku E15 managing partner agentury Rubikon PR Šimon Rákosník.

„Zjišťuji informace od svých ruských známých a zdá se, že Rusko teď čeká masivní odliv chytrých a pracovitých lidí v produktivním věku,“ řekl k tomu majitel Seznamu Ivo Lukačovič, který má v Rusku dlouhodobé kontakty, mimo jiné v Yandexu. 

Bezpečí zaměstnanců 

Ve většině případů se ovšem české firmy, ve kterých pracují Ukrajinci, soustředí na zajištění pomoci svým zaměstnancům. „Zabýváme se zejména tím, aby měli zaměstnanci, kteří jsou jakkoli zasaženi situací na Ukrajině, i cestující, jejichž cestovní plány byly narušeny, veškerou možnou podporu,“ uvedla za společnosti Kiwi Nina Černá.

Podobně zní stanovisko kybernetického obra Avast: „Naší nejvyšší prioritou je především bezpečnost všech zaměstnanců a jejich rodin na Ukrajině. Nabídli jsme jim okamžitou podporu a aktivně pracujeme na tom, abychom jim pomohli podle jejich potřeb. Situace je velmi náročná a neustále se mění, proto připravujeme i další způsoby poskytnutí podpory.“