Český zahraniční obchod vykázal nejlepší květnový přebytek v historii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Přebytek zahraničního obchodu v květnu meziročně vzrostl o 7,7 miliardy korun na 18,2 miliardy, vyplývá z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Příznivý vliv měl na květnový výsledek tradičně obchod se stroji a dopravními prostředky. Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela je přebytek nečekaně vysoký a jde o nejvyšší květnový přebytek v historii. V nadcházejících měsících by se podle něj měl projevit vliv výsledků britského referenda.

Letos je nicméně květnový přebytek nejnižší, v předchozích měsících vždy převyšoval 20 miliard. Vývoz byl v květnu meziročně vyšší o 6,8 procenta, dovoz o 4,1 procenta. Celkově exportéři v květnu vyvezli zboží za 282,9 miliardy korun, což je druhý nejnižší údaj za letošní rok. Nejvíce zboží letos obchodníci vyvezli v březnu, kdy vývoz představoval 297 miliard korun. Květnový dovoz byl letos naopak druhý nejsilnější a činil 264,7 miliardy korun.

Přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky v květnu meziročně stoupl o 4,4 miliardy korun. Na výsledek zahraničního obchodu příznivě zapůsobilo i snížení schodku bilance obchodu s minerálními palivy o 3,6 miliardy korun. Nepříznivý vliv mělo prohloubení schodku bilance s chemickými výrobky o 1,6 miliardy korun. Přebytek obchodu se státy Evropské unie meziročně vzrostl o osm miliard korun na 52,2 miliardy korun.

Českému obchodu se zahraničím se letos zatím daří. Celkový přebytek za pět měsíců roku dosáhl 108,9 miliardy korun, což bylo o 30,2 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Export stoupl za leden až květen o 2,5 procenta, zatímco import o tři desetiny procenta.