Čínskému Lenovu klesl zisk o jedenáct procent, společnost kupuje část Fujitsu

Lenovo

Lenovo Zdroj: profimedia.cz

Čínskému výrobci počítačů Lenovo klesl ve druhém fiskálním čtvrtletí zisk o 11 procent na 139 milionů dolarů (tři miliardy korun). 

Firmu trápí omezení dodávek a pokračující obtíže na trhu osobních počítačů. Výsledky však překonaly očekávání, napsala agentura Reuters.

Analytici očekávali v průměru zisk za tři měsíce do konce září 44 milionů dolarů. Příjmy se pak zvýšily o pět procenta na 11,76 miliardy dolarů. Dodávky počítačů na trh stouply o 17 procent a chytrých telefonů o deset procent.

Společnost Lenovo se snaží omezit svou závislost na trhu s osobními počítači a rozšiřuje aktivity v oblasti chytrých telefonů a počítačových serverů.

Společnost dnes rovněž oznámila, že uzavřela dohodu o koupi podílu 51 procent na divizi osobních počítačů japonské společnosti Fujitsu, Fujitsu Client Computing Ltd, za 269 milionů dolarů. Společnosti o tom jednají už od října loňského roku.

Přestože dodávky počítačů na trh se o 17 procent zvýšily, podíl společnosti na něm klesl o 0,2 procentního bodu na 21 procent. Problémy s odbytem pociťují všichni výrobci počítačů, neboť zákazníci přesouvají zájem na přenositelná zařízení. Podle údajů analytické firmy Garter se globální dodávky osobních počítačů snižují nepřetržitě už 12 čtvrtletí, ve třetím čtvrtletí v meziročním porovnání klesly o 3,6 procenta.

Akcie Lenova na asijských burzách na zprávu zareagovaly růstem o 2,84 procenta.