Soudní dvůr zrušil pokutu pro Intel. Případ předává zpět Tribunálu

Soudní dvůr EU v Lucemburku

Soudní dvůr EU v Lucemburku Zdroj: CC BY-SA 3.0: Zairon - Wikimedia Commons

Intel Optane
Lenovo
3
Fotogalerie

Soudní dvůr zrušil rozsudek Tribunálu, kterým byla potvrzena společnosti Intel pokuta ve výši 1,06 miliardy eur (27,6 miliardy korun) za zneužití dominantního postavení. Pokutu před více než osmi lety Intelu vyměřila Evropská komise. Věc se vrací Tribunálu, aby posoudil argumenty společnosti ohledně způsobilosti sporných slev omezit hospodářskou soutěž.

Komise v květnu 2009 uvedla, že Intel se pokoušel vytlačit svého jediného vážného konkurenta firmu Advanced Micro Devices (AMD) z trhu, když výrobcům počítačů nabízel slevy v případě, že budou většinu čipů kupovat od něj. Pokutu za tento postup Intelu stanovil Brusel na 1,06 miliardy eur, což byla v té době rekordní výše.

Podle Evropské komise zneužívala společnost Intel v období od října 2002 do prosince 2007 svého dominantního postavení na celosvětovém trhu s procesory x86. Podíl společnosti Intel na trhu činil zhruba 70 procent. Společnost Intel poskytovala slevy čtyřem hlavním výrobcům počítačů (Dell, Lenovo, HP a NEC) za podmínky, že od ní budou nakupovat veškeré nebo téměř veškeré své procesory x86. Intel rovněž poskytl platby společnosti Media-Saturn, jež byly podmíněny tím, že bude prodávat výhradně počítače vybavené procesory x86 od Intelu.

Intel se nicméně bránil tím, že komise některá fakta špatně interpretovala a jiná ignorovala. Podal proto na komisi žalobu k lucemburskému Tribunálu, který je jako součást Soudního dvora EU druhým nejvyšším soudem v Evropské unii.

Tribunál v roce 2014 pokutu potvrdil, Intel se však proti tomuto rozhodnutí odvolal. Loni toto odvolání podpořil generální advokát Soudního dvora EU Nils Wahl, který dospěl k závěru, že případ je zapotřebí přezkoumat.

Podle společnosti Intel se Tribunál dopustil mimo jiné nesprávného právního posouzení, když nezkoumal sporné slevy z hlediska všech okolností projednávané věci. Jelikož Tribunál potvrdil argumentaci Evropské komise s tím, že není nutné analyzovat všechny okolnosti projednávané věci, a konkrétně ani uplatnit kritérium stejně výkonného konkurenta (známé v angličtině jako "Pas efficient competitor test", dále jen „test AEC“), Soudní dvůr rozhodl, že Tribunál byl povinen zkoumat všechny argumenty společnosti Intel uplatněné v souvislosti s tímto testem a věc mu vrátil k projednání.

Dnešní rozhodnutí by mohlo ovlivnit antimonopolní spory Evropské komise s internetovým gigantem Google nebo technologické společnosti Apple, píše server listu The Telegraph. Google v červnu dostal od komise pokutu 2,42 miliardy eur za zneužití dominantního postavení, protože ve svém vyhledávači zvýhodňoval jiný vlastní produkt.

Před rokem komise rozhodla, že Irsko v minulých letech poskytovalo společnosti Apple neoprávněné daňové výhody dosahující až 12 miliard eur a že má neoprávněnou podporu vymoci zpět. Případ Googlu má s kauzou Intelu víc společného, nicméně faktem je, že americké nadnárodní společnosti si už dlouho stěžují, že pokuty jsou politicky motivované.

Jak uvedl komentář listu Financial Times, verdikt soudu zvyšuje nároky na práci Evropské komise, která dodržování konkurenčních pravidel sleduje a na níž padá důkazní břemeno. Nižší ceny a množstevní slevy jsou v byznysu běžné. Ze stávajících pravidel EU však není zcela zřejmé, zda jsou tyto slevy protiprávní účelově, anebo konkurenci jen poškozují.