Coca-Cola zvýšila ve čtvrtletí zisk i tržby, těžila i ze znovuotevírání kin

Za celý rok se tržby Coca-Coly zvýšily o 17 procent na 38,7 miliardy dolarů.

Za celý rok se tržby Coca-Coly zvýšily o 17 procent na 38,7 miliardy dolarů. Zdroj: archiv e15

Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o 66 procent na 2,4 miliardy dolarů (51 miliard korun). Firma díky odeznívání pandemie těžila mimo jiné z pokračujícího znovuotevírání kaváren, stadionů a kin. Podnik se sídlem v Atlantě to uvedl ve svém dnešním sdělení.

Coca-Cola uvedla, že objem prodeje v těchto zařízeních poprvé od začátku pandemie převýšil úroveň roku 2019. Celkové tržby stouply o deset procent na 9,5 miliardy dolarů. Zisk očištěný o jednorázové položky se ale o pět procent snížil a dosáhl 45 centů na akcii.

Výsledky překonaly očekávání analytiků. Ti v anketě společnosti FactSet předpokládali, že zisk na akcii dosáhne 41 centů při tržbách 8,98 miliardy dolarů.

Objem prodeje kávy pak v období od října do prosince meziročně vzrostl o 17 procent. Mimo jiné i díky tomu, že se v Británii zcela otevřely kavárny řetězce Costa Coffee, který společnost vlastní od roku 2018. Prodej nápojů pro sportovce se zvýšil o 18 procent. Coca-Cola v listopadu koupila za 5,6 miliardy dolarů plný podíl v jejich výrobci Bodyarmor.

Za celý rok se tržby Coca-Coly zvýšily o 17 procent na 38,7 miliardy dolarů. Čistý zisk stoupl o 26 procent na 9,8 miliardy dolarů.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub