CPI Property Group miliardáře Vítka upsala dluhopisy za 600 milionů eur

Radovan Vítek studoval práva v Plzni údajně nestandardním rychlo-způsobem

Radovan Vítek studoval práva v Plzni údajně nestandardním rychlo-způsobem Zdroj: ČTK

Poprvé cílí na evropské trhy a institucionální investory. Skupina získala investiční rating agentury Moody's. Nové obligace chce vydat až do celkové výše 1,25 miliardy eur (32,3 miliardy korun). V tiskové zprávě to sdělil mluvčí CPI Jan Burian. Úpisy v hodnotě 15,5 miliard korun jsou s úrokem 2,125 procenta. 

"Nebývale silný zájem o nové obligace s ratingovým ohodnocením považujeme za známku důvěry investorů v náš manažerský tým i silnou pozici celé skupiny na hlavních evropských trzích. Úspěch této mezinárodní emise nás vyzývá k další tranši, která by mohla následovat již počátkem příštího roku," uvedl generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček. Investoři podle něj projevili zájem až o 1,9 miliardy eur, CPI tak oproti původnímu očekávání navýšila první půlmiliardovou tranši o 100 milionů eur.

Největší zájem měli investoři z Velké Británie, na které připadají zhruba dvě pětiny poptávky. Následují Německo (22 procent), Francie (16 procent) a státy Beneluxu s desetinovým podílem. Mezi investory jsou zastoupeny například investiční a penzijní fondy, banky nebo hedgové fondy.

Přibližně polovina získaného kapitálu z prodeje obligací půjde podle Němečka na refinancování starších dluhů. "Další část peněz zamíří na investice do stávajícího portfolia, rekonstrukcí a modernizace vybraných nemovitostí, především nákupních center. Zbývající finance budou použity na nové akvizice," doplnil Němeček.

CPI Property Group patří k nejvýznamnějším realitním skupinám zaměřujícím se na dlouhodobé investice a pronájmy nemovitostí zejména ve střední a východní Evropě. Loni skupina zvýšila zisk na 12,5 miliardy korun, což je zhruba o deset miliard více než v roce 2015. Hodnota aktiv společnosti loni dosáhla v přepočtu 157 miliard korun, což je meziroční růst o čtvrtinu.

Skupina je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch. Společnosti patří například pražské Quadrio a Galerie Fénix, IGY České Budějovice, jihlavský City Park nebo Futurum v Kolíně. Loni CPI získala například centra Bondy v Mladé Boleslavi nebo Géčko v Českých Budějovicích. Letos dokončila nákup 11 obchodních center v ČR, Maďarsku, Polsku a v Rumunsku. Zaplatila za ně zhruba 18 miliard korun, což je přibližně stejně jako za všechny akvizice v loňském roce.