Vítkova CPI chce na evropském trhu udat dluhopisy za desítky miliard

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Vizualizace multifunkčního komerčního centra Quadrio, které bude stát nad stanicí metra Národní třída
Vizualizace multifunkčního komerčního centra Quadrio.
Kancelářské centrum Quadrio
Quadrio
5
Fotogalerie

Skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka plánuje nabídnout na evropském trhu v dluhopisech až 1,25 miliardy eur (zhruba 33 miliard korun). Polovinu získaného kapitálu použije na refinancování dluhů, další část na rekonstrukce a modernizace vybraných nemovitostí a zbytek na nové akvizice. Skupina získala investiční rating agentury Moody’s, což jí umožní přístup na mezinárodní kapitálové trhy.

"Získání příznivého ratingu potvrzuje celkovou důvěryhodnost naší skupiny, schopnost dostát investičním záměrům a finančním závazkům," uvedl výkonný ředitel CPI Property Martin Němeček.

Nové dluhopisy budou podle Buriana poprvé zacíleny na evropské trhy a institucionální investory. Ke zřízení dluhopisového programu, který bude kótovaný na burze v irském Dublinu, pověřila CPI Property Group banky Deutsche Bank, SG CIB, UniCredit a UBS Investment Bank.

CPI Property Group patří k nejvýznamnějším realitním skupinám zaměřujícím se na dlouhodobé investice a pronájmy nemovitostí zejména ve střední a východní Evropě. Loni skupina zvýšila zisk na 12,5 miliardy korun, což je zhruba o deset miliard více než v roce 2015. Hodnota aktiv společnosti loni dosáhla v přepočtu 157 miliard korun, což je meziroční růst o čtvrtinu.

Skupina je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch. Společnosti patří například pražské Quadrio a Galerie Fénix, IGY České Budějovice, jihlavský City Park nebo Futurum v Kolíně. Loni CPI získala například centra Bondy v Mladé Boleslavi nebo Géčko v Českých Budějovicích. Letos dokončila nákup 11 obchodních center v České republice, Maďarsku, Polsku a v Rumunsku. Zaplatila za ně zhruba 18 miliard korun, což je přibližně stejně jako za všechny akvizice v loňském roce.