Aero Vodochody představily nástupce letounu L-159

Nový letoun F/A-259 Striker

Nový letoun F/A-259 Striker Zdroj: Aero Vodochody

Marek Dospiva: Jaké má Penta vize a plány s novými letouny z Aere Vodochody
Aero Vodochody
Giuseppe Giordo, prezident a výkonný ředitel Aera Vodochody
Letoun L159
Letoun L159
21
Fotogalerie

Výrobce letecké techniky Aero Vodochody ukázal na aerosalonu ve Farnborough u Londýna nástupce letounu L-159, který ponese název F/A-259 Striker. Na víceúčelovém letounu pro blízkou leteckou podporu, protipovstalecké operace a pohraniční hlídkování spolupracuje Aero s izraelskou společností Israel Aerospace Industries (IAI), uvedla firma v tiskové zprávě.

Stíhací letoun F/A-259 Striker je založen na platformě staršího stroje L-159 Alca. Letoun bude využívat nejmodernější avioniku a technologie letadlových systémů. Díky výhodám křídla s integrovanou nádrží má letoun F/A-259 Striker vynikající výkonové charakteristiky, velkou manévrovatelnost a velký akční rádius, uvádí výrobce.

"V současné době národní letectva hledají řešení, jakým způsobem je možné plnit velkou paletu misí cenově dostupným způsobem a jak zároveň udržet vysokou bezpečnost letounu a jeho posádky. Aero a IAI představují víceúčelový bojový letoun F/A-259 Striker se širokou škálou bojových schopností, které splňují potřeby leteckých sil po celém světě tím, že přinášejí vynikající výkon s nízkými náklady na pořízení, provoz a údržbu," řekl prezident a výkonný ředitel Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Letoun F/A-259 je schopen operovat z nezpevněných přistávacích ploch a má sedm závěsníků pro kombinaci zbraní, palivových nádrží a dalšího vybavení pro mise, což umožňuje inteligentní integraci zbraní a distanční zbraňové možnosti. Jako volitelné rozšíření je možné letoun F/A-259 vybavit radarem adarem AESA (active electronically scanned array) a zaměřovacím systémem integrovaným do helmy pilota. Dalším volitelným doplňkem je tankování paliva za letu, což zvyšuje akční rádius a prodlužuje dobu, kterou je letoun schopen strávit ve vzduchu.

Dohodu o spolupráci uzavřelo Aero Vodochody s IAI v dubnu, nové letouny budou společně nabízet zákazníkům. Český výrobce se s izraelskou firmou dohodl na integraci nové a bojem prověřené avioniky a dalších technických řešení.

Aero je největším výrobcem letecké techniky v České republice. Zabývá se vývojem, výrobou, prodejem a servisem vojenské i civilní letecké techniky. Kromě vlastních letadel se podílí například na vývoji a výrobě křídla malých dopravních letounů typu CSeries Bombardier a vývoji a výrobě komponent pro vojenský dopravní letoun KC-390 Embraer. Dodává také kokpity pro vrtulníky UH-60M Black Hawk.