Aeroflot je po třech letech v zisku, vydělal 39 miliard rublů

Airbus aerolinek Aeroflot

Airbus aerolinek Aeroflot Zdroj: CC BY-SA 2.0: Axel Schwenke

Tu-154 v barvách Aeroflotu. Ruský vlajkový dopravce byl hlavním provozovatelem těchto Tupolevů, z flotily je vyřadil v roce 2009
2
Fotogalerie

Největší ruská letecká společnost Aeroflot se po třech letech vymanila ze ztrát. Její čistý zisk loni dosáhl 38,8 miliardy rublů (17 miliard korun), zatímco o rok dříve měl podnik ztrátu 6,5 miliardy rublů. Firma dnes uvedla, že ke zlepšení hospodaření přispěl růst počtu cestujících a příznivý vývoj směnných kurzů.

Tržby oficiálního přepravce britského fotbalového klubu Manchester United vzrostly o 19,4 procenta na 495,9 miliardy rublů (217,1 miliardy korun). K růstu přispěla vysoká poptávka po vnitrostátních letech a zprovoznění nových linek do zahraničí v době oživování mezinárodní letecké přepravy.

Počet přepravených cestujících se zvýšil o 10,3 procenta. Počet cestujících na zahraničních linkách, které jsou nejziskovější, se zvýšil o 14 procent.

Většinovým akcionářem Aeroflotu je ruská vláda, která vlastní 51 procent akcií. Aeroflot je stejně jako české aerolinky ČSA členem letecké aliance SkyTeam.