Aeroflot přestane létat do Karlových Varů, trápí ho úbytek pasažérů

Airbus aerolinek Aeroflot

Airbus aerolinek Aeroflot Zdroj: CC BY-SA 2.0: Axel Schwenke

Největší ruské aerolinky Aeroflot zruší od první poloviny dubna své lety z Moskvy do Karlových Varů, důvodem je propad poptávky ze strany cestujících, hlavně ruských turistů. Těch jezdí do tuzemska mimo jiné kvůli slábnoucímu rublu čím dál tím méně. Do Ruska budou ze západočeského lázeňského města létat už jen České aerolinie.

„Poslední linka Aeroflotu mezi Karlovými Vary a Moskvou poletí pátého nebo šestého dubna,“ potvrdil pro E15.cz mluvčí letiště Radek Zábranský. Ruský vlajkový dopravce operoval z karlovarského letiště od roku 2006, podle Zábranského v letní sezoně provozoval linku mezi Vary a ruskou metropolí dvakrát týdně.

Lázeňskému městu zůstanou pravidelné linky do Ruska už jen od ČSA, které mají na léto naplánované tři spoje týdně do Moskvy a jeden do Petrohradu. Další dopravce je však v nedohlednu.

Podle mezivládní dohody mohou totiž na trasách mezi Karlovými Vary a Ruskem působit vždy jen jedny aerolinky z každé země. Nový dopravce do Moskvy by tedy mohl být pouze ruský a schválit ho musí ruská vláda. „To může trvat i dva roky,“ podotkl Zábranský. V roce 2013 ještě fungovaly spoje do dalších míst v Rusku provozované jinými dopravci, ale pro nízkou poptávku je firmy zastavily.

Nejsou pasažéři

Oficiálním důvodem pro zrušení linky Aeroflotem je úbytek pasažérů. Mluvčí poznamenal, že loni klesly celkové počty cestujících z Ruska meziročně o pětinu a letos karlovarské letiště očekává propad o dalších 50 procent.

„Například ČSA v roce 2013 nasazovaly Airbusy A320 s kapacitou 160 lidí, které létaly plné, loni už využívaly jen menší typ A319 pro zhruba 125 osob, a navíc je ani nevyprodaly,“ vysvětlil Zábranský. Firmy také musely zlevnit zpáteční letenky zhruba o polovinu na šest až osm tisíc korun.

Cestovka se dohodla s Transaerem

Za odchodem Aeroflotu z Varů může být ale ještě něco jiného. Podle dobře informovaných zdrojů z trhu se totiž ruský touroperátor Biblio Globus domluvil na přepravě turistů do Česka se společností Transaero, Aeroflot tak přijde o významného zákazníka.

Česko a Rusko totiž zrušily dosavadní monopol ČSA a Aeroflotu na trhu mezi oběma metropolemi a pustily tam konkurenci. Od konce března díky tomu začnou provozovat nové linky Praha–Moskva také tuzemský Travel Service a právě Transaero. Dohoda se ale týká pouze hlavních měst. Biblio Globus proto bude svážet turisty do Varů z pražského letiště, i tak se mu ale zřejmě spolupráce s Transaerem vyplatí.

Propad rublu poslal Aeroflot do ztráty
Aeroflot se loni propadl do čisté ztráty 17,1 miliardy rublů (6,7 miliardy korun) po zisku 7,3 miliardy rublů v předchozím roce. Výsledky ovlivnil pokles kurzu ruského rublu, který vedl k oslabení spotřebitelské poptávky. Většinovým akcionářem Aeroflotu je ruská vláda, která ovládá 51procentí podíl.

Karlovarské letiště patří kraji. Výpadek cestujících a ohlášený konec linky Aeroflotu se citelně dotknou jeho hospodaření, které letos bude po letech patrně ztrátové. „Chceme co nejdříve vytvořit skupinu s městem Karlovy Vary a zástupci hotelů a dalších turistických poskytovatelů služeb, která by jasně řekla, které linky jsou pro město a kraj prospěšné. Kraj by pak mohl případně i ztrátové linky podpořit,“ řekl ČTK náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Podle něj podobně postupuje například Ostrava u svého letiště, kde některé linky dotuje. „Turisté ale ve městě utrácejí peníze a dotace se tak ve výsledku vrátí,“ míní Pánik. Nové destinace, odkud by bylo možné do Karlových Varů přilákat turisty, má pomoci nalézt připravovaná krajská destinační agentura. Karlovarské letiště je zaměřeno zejména na Rusko, navzdory poklesu počtu cestujících má podle Pánika dostatečné finanční rezervy, aby krátkodobě krizi překonalo.

Méně ruských turistů

Ruských turistů v Česku však dramatiky ubývá. Cestovní ruch totiž zasáhly protiruské západní sankce, padající rubl a všeobecně slábnoucí ruská ekonomika. Loni navštívilo Česko 695 tisíc Rusů, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Další propady o desítky procent registrují cestovní kanceláře rovněž za vánoční období a letošní leden i únor.

Podle statistik společnosti Global Blue, která sleduje výdaje zahraničních návštěvníků na českém území podle vratek DPH, klesly lednové útraty Rusů v celém Česku meziročně o 61 procent, v samotných Karlových Varech to bylo o 38 procent. Díky zimním prázdninám v Rusku přitom leden býval nejsilnější měsíc z celého roku.