Aerolinky dostanou 85 procent povolenek zdarma, letenky mohou zdražit až o 12 eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Letecké společnosti v roce 2012, odkdy bude tento sektor součástí unijního systému obchodování s emisními povolenkami (ETS), dostanou 85 procent povolenek zdarma. Oznámila to dnes Evropská komise. Podle ní lze od zahrnutí letecké dopravy do ETS čekat zvýšení nákladů na letenky.

V letech 2013 až 2020 pak množství povolenek zdarma klesne na 82 procent. Zhruba 15 procent povolenek půjde do aukcí, tři procenta budou dány stranou na rezervy pro nové či rychle se rozrůstající firmy.

Od příštího roku budou muset letečtí operátoři, kteří létají do či z EU, mít na každou tunu vypouštěného oxidu uhličitého jednu povolenku. Zahrnutí sektoru do systému bude mít podle EK zřejmě omezený dopad na ceny letenek. Náklady na letenku by prý mohly při současných cenách stoupnout, v některých případech o méně než dvě eura, někdy ale až o 12 eur (zhruba 300 korun).

„V současných tržních cenách tyto povolenky zdarma představují více než 20 miliard eur během této dekády,“ podotkla eurokomisařka pro ochranu klimatu Connie Hedegaardová. Díky tomu aerolinky budou moci investovat do modernizace letadel a zlepšení využívání paliva, dodala.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.