Agrofert jedná o logistickém centru v Olomouci

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro, Jan Rasch

Technologický park v Olomouci-Hněvotíně možná dostane lukrativního nájemce. O pronájmu haly sloužící jako logistické centrum o zhruba 10 tisíci čtverečních metrech jedná s provozovatelem, společností Gemo, největší potravinářsko-zemědělská skupina v Česku – Agrofert miliardáře a nyní i politika Andreje Babiše.

Agrofert tak hodlá pokračovat v přestavbě svých logistických aktivit. Již loni vznikla společnosti AGF Food Logistics, která postupně převezme od velké části potravinářských firem ve skupině veškeré aktivity týkající se dopravy. Nyní má totiž každý z výrobních podniků skupiny vlastní distribuční síť a provozuje vlastní vozový park.

Pracovní úvaha

Další fází by mělo být nové logistické centrum. „Nepopíráme, že se o prostory v Technologickém parku v Olomouci v souvislosti s logistikou potravinářských produktů zajímáme, nicméně zdůrazňujeme, že se z naší strany v tuto chvíli jedná pouze o pracovní úvahu. V této záležitosti není zpracován žádný projekt či záměr, který by byl schválen představenstvem koncernu Agrofert,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Cílem centralizace logistických aktivit Agrofertu je dopravu uvnitř holdingu zlevnit. Zároveň chce holding prostřednictvím AGF Logistics zpřístupnit jednotlivým výrobcům i vzdálenější regiony, na které nebyli schopni dosáhnout z důvodu vysokých nákladů na logistiku. „Všem našim podnikům tedy budeme schopni zajistit celoplošnou distribuci všech vyráběných značek,“ řekl na jaře deníku E15 generální ředitel AGF Food Logistics Tomáš Svoboda.

Firma by měla mít na začátku k dispozici asi 200 vlastních vozidel a dalších asi 50 aut si bude najímat od externích dopravců. Největší firmy na trhu autodopravy mají přes pět stovek vozidel. V prvním roce existence by měl AGF Food Logistics přepravovat zboží za zhruba 12,5 miliardy korun, po začlenění dalších firem pak v hodnotě více než 25 miliard.