Air France-KLM prý hrozí bankrot, o přežití rozhodnou nejbližší týdny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Vedení aerolinek Air France-KLM chystá radikální úsporný program. Společnost totiž stojí na pokraji technického bankrotu, píše nizozemský deník De Telegraaf. Vedení francouzsko-nizozemských aerolinek informaci popírá.

„Následující týdny budou pro přežití rozhodující,“ uvedl nejmenovaný francouzský zdroj nizozemského listu. Zaměstnancům prý hrozí masové propouštění, které by mělo postihnout především francouzské pracovníky. Ani v Nizozemsku prý ale už neplatí, že „modrá rodina drží pohromadě a nikdo nemusí z kola ven“, napsal De Telegraaf.

Zrušení tisíců pracovních míst má pomoci snížit náklady o pětinu. Jen tak mohou aerolinky obstát v konkurenci nízkonákladových dopravců a tlaku ze strany tureckých a arabských aerolinek a a zároveň se vypořádat se svými dluhy.

Aerolinky tvrzení o hrozbě hrachu odmítají. Zprávu označily za „čistou spekulaci“, zmínka o „technickém bankrotu je zcela mylná“.

Akcie Air France-KLM na burze v Paříži

Air France-KLM mají ve středu zveřejnit hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí, které je pro letecké dopravce z hlediska příjmů nejvýznamnější za celý rok. Zároveň údajně představí záchranný plán, o jehož podobě má v úterý jednat vedení aerolinek.

Předpokládá se, že provozní zisk za čtvrtletí meziročně klesne z loňských 634 milionů eur na méně než polovinu. Tržby podle analytiků dosáhnou 6,76 miliardy eur, asi o 450 milionů eur méně než loni. Air France-KLM uvedla, že jen nedávná stávka pilotů ji připravila o půl miliardy eur provozního zisku.