Airbus a Uber se nevzdávají, po prvotním neúspěchu chystají další lety

Vrtulník Airbus H125

Vrtulník Airbus H125 Zdroj: Airbus Helicopters

Na první pohled nepravděpodobné spojení alternativní taxislužby Uber a výrobce letecké techniky Airbus Group trvá i po neúspěchu premiéry společné služby na americkém filmovém festivalu Sundance. Obě firmy chtějí službu kombinující přepravu autem a vrtulníkem dál testovat a rozvíjet.

Projekt nazvaný Ponton – po průkopníkovi vrtulníků Gustavovi de Ponton d’Amécourt – má umožnit cestujícím prostřednictvím jedné aplikace rezervaci auta a na něj navazujícího letu. První zkouškou nové služby nazvané UberChopper měl být právě probíhající filmový festival Sundance v Utahu. Na projektu se podílel i místní provozovatel vrtulníků AirResources. Lety vrtulníky Airbus H125 ale skončily téměř ihned po spuštění akce.

„První den provozu provázel tak trochu povyk místních úředníků, kteří se pod tlakem několika bohatých majitelů půdy snažili zastavit nás zastavit,“ uvedl šéf společnosti A3 Paul Eremenko odbornému magazínu Aviation Week. A3 je technologickým centrem Airbus Group v Sillicon Valley. „U soudu prohráli, ale v duchu festivalu a kvůli ohledům na místní obyvatele jsme experiment ukončili dříve,“ dodal.

Zaměřeno na nováčky

Podle Eremenka test na Sundance i tak splnil svůj cíl. „Nasbírali jsme dostatek dat a zákazníci naši službu bouřlivě vítali,“ řekl.

Letos tak Airbus a Uber plánují další testy. „Pokud budou úspěšné, naším záměrem bude vytvořit celosvětový model pro poskytování vrtulníkové přepravy pro širokou škálu zákazníků, kteří předtím helikoptéry nikdy nevyužívali,“ řekl Eremenko.

Sdílení helikoptér

Projekt Uberu a Airbusu není úplnou novinkou. Společnost EvoLux Transportation vytvořila webovou platformu, která propojuje uživatele s pronajímateli vrtulníků. Služba zatím funguje v osmi velkých amerických městech a své nabídky už na ní umístili provozovatelé více než dvou set vrtulníků-

Další podobnou službo je newyorská aplikace Blade, kterou lze pravděpodobně nejlépe popsat jako server pro „spolujízdu“ při dopravě helikoptérou.

Henry Farber: Odpůrci Uberu vedou prohranou bitvu, pokrok nezastaví