Airbus dává Boeingu na aerosalonu na frak v počtu i objemu objednávek

Airbus A400M

Airbus A400M Zdroj: CTK

Evropský výrobce letadel Airbus získal zatím na aerosalonu v anglickém Farnborough výrazně více objednávek než jeho americký konkurent Boeing. Celkový počet obou výrobců letadel však zaostává za loňským aerosalonem, který se konal v Paříži, uvedla agentura Reuters.

Airbus získal na aerosalonu celkem 279 objednávek, včetně přislíbených, v katalogové hodnotě 35 miliard dolarů (851,1 miliardy korun). Pevných objednávek je na 197 letadel v hodnotě 26,8 miliardy dolarů, nejvíce pak na největší verzi úzkotrupého modelu A320.

Boeing oznámil závazné objednávky a přísliby na 182 letadel v hodnotě 26,8 miliardy dolarů. Tento údaj však zahrnuje i objednávku na 42 letadel, kterou již firma započetla do svého účetnictví, pouze nebylo známé jméno kupce.

Údaje zaostávají za loňským rokem, kdy Airbus získal objednávky na 421 letadel v hodnotě 57 miliard dolarů. Boeing pak 331 objednávek v hodnotě 50,2 miliardy dolarů.

Airbus však za prvních šest měsíců zaostal v prodeji za Boeingem. Za leden až červen získal Airbus celkem objednávky na 227 letadel, zatímco Boeing jich do 28. června měl na 309 letadel.

Výrobci letadel získají obvykle na aerosalonu velké množství zakázek. Zvláště Airbus je známý tým, že si obvykle nechává oznámení některých významných objednávek právě na aerosalon. Analytici však upozorňují, že letošní počet objednávek oznámených na aerosalonu bude ve srovnání s minulými roky nižší. Přispívají k tomu obavy o stav globální ekonomiky a nízké ceny ropy.