Amazon odeslal na svátky rekordní počet zásilek

Distribuční centrum Amazonu ve středočeské Dobrovízi

Distribuční centrum Amazonu ve středočeské Dobrovízi Zdroj: CTK

Největší světový internetový obchod Amazon odeslal před letošními vánočními svátky po celém světě rekordní počet zásilek. Stalo se tak prostřednictvím jeho předplatitelské nákupní služby Prime, která jen ve třetím prosincovém týdnu získala přes tři miliony nových uživatelů. Konkrétní údaj o počtu zásilek nicméně firma v dnešním sdělení neuvedla.

V rámci služby Prime je možné získat dopravu do dvou dnů zdarma, ale i přístup ke službě pro streamování videí Amazon Video, kterou firma konkuruje webové videopůjčovně Netflix. Amazon uvedl, že program Prime má po celém světě „desítky milionů“ uživatelů. Zboží v předvánočním období posílal do 185 zemí světa.

Amazon zahájil činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídal firmu Walmart. V České republice firma v roce 2013 otevřela centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a letos v září tam spustila provoz svého prvního distribučního centra v České republice. Centrum pro vrácené zboží naopak plánuje přesunout z Dobrovíze do pražských Horních Počernic.

Distribuční centrum chtěla firma původně postavit i v Brně, od tohoto záměru ale ustoupila.