Amazon slibuje: Do Česka přivedeme miliardové investice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Amazon.com

Dvě připravovaná distribuční centra Amazonu v České republice si vyžádájí investice, které mohou překročit deset miliard korun. Číslo zahrnuje jak náklady developerů na výstavbu skladů, tak například investice do nových zaměstnanců. Jejich nábor právě začal. Na vůbec první tiskové konferenci Amazonu v Česku to uvedl ředitel firmy pro evropské operace Tim Collins.

Největší internetový obchod světa počítá s tím, že tuzemské sklady otevře nejpozději v září 2014. A to navzdory tomu, že úřady začínají projektům házet klacky pod nohy. Jejich součinnost je přitom podle Collinse pro dodržení harmonogramu stavby klíčová. „Nejpozději v září potřebujeme mít sklady hotové. Předvánoční sezona je pro nás zásadně důležitá,“ řekl evropský šéf Amazonu.

Jedno logistické centrum Amazonu má v Dobrovízi na západním okraji Prahy postavit společnost Panattoni, druhé v Brně vybuduje skupina CTP. V obou lokalitách se však úřady začaly stavět na zadní, přestože Amazon tvrdí, že ještě před konečným rozhodnutím o umístění center v Česku jednal i s odpovědnými úředníky.

Referendum v Dobrovízi

Dobrovíz podmiňuje výstavbu skladu vybudování obchvatu obce. Radnice tam kvůli tomu v pátek pořádá referendum. Developerská firma Panattoni ovšem obavy z nadměrné dopravy rozptyluje tím, že většinu dopravního ruchu vstřebá přilehlá rychlostní silnice R6. Šéf Panattoni Pavel Sovička navíc poznamenal, že při prvních jednáních Amazonu se zástupci Dobrovíze nepadlo o obchvatu ze strany radnice ani slovo.

Sklad Amazonu navíc vznikne v areálu, kde už roky funguje řada dalších velkých skladů a s výstavbou dalších hal tam stejně dlouhodobě počítá i územní plán obce. Panattoni podle dosavadních zkušeností také uvádí, že většina z více než dvou tisíc stálých zaměstnanců bude do areálu jezdit hromadnou dopravou.

Kritika i v Brně

Kvůli dopravnímu napojení se stal projekt Amazonu terčem kritiky také v Brně. Z tamní Černovické terasy, na níž už developer CTP postavil řadu průmyslových hal a skladů, totiž stále chybí sjezd na dálnici D1 a stát ho v nejbližší době postavit neplánuje. Městská část Černovice tam navíc tvrdí, že záměr je v rozporu s místním územním plánem. Stavebníci obě radnice a obyvatele dotčených lokalit přesvědčují rovněž přínosy projektů pro obce.

V Dobrovízi to má být například zaplacení zbylého poplatku za stavební povolení a kolaudaci zóny ve výši 11 milionů korun. Další přibližně dva miliony má ves dostat z daně z nemovitosti a navíc bude profitovat z daňové rezidence Amazonu. V Brně developer slibuje například investici 4,5 milionu korun do rozšíření přilehlé křižovatky, dalších 13,5 milionu má dát na výstavbu nedalekého mostu.

Tuzemské sklady Amazonu budou pokrývat objednávky z nejrůznějších evropských zemí, včetně například východní Evropy. Kdy však americký gigant zprovozní také doménu Amazon.cz, nechali zatím jeho zástupci bez odpovědi. „Buďte však ve střehu,“ uzavřel šéf evropských operací Amazonu Collins.

Amazon nyní testuje revoluční doručování zásilek bezpilotními drony, které by mohly doručovat balíčky o hmotnosti až 2,3 kilogramu rovnou do rukou zákazníka. Ostrý provoz může být zahájen za pět let. Podívejte se, jak by systém fungoval: