Američané spálili za září nejvíce benzinu v historii. Úsporným trendům navzdory

Čerpací stanice v USA

Čerpací stanice v USA Zdroj: David Vagaday

Taxi v New Yorku
Dálnice v USA
Route 66 je legendou Ameriky a ročně se po ní vydávají stovky nadšenců
Těžba ropy
Těžba ropy
7
Fotogalerie

Automobilky slibují u novějších aut nižší spotřebu a po silnicích už jezdí i nezanedbatelné množství hybridů. I přesto USA zaznamenalo minulý měsíc největší odběr benzinu v historii.

K současné situaci kolem aut, kdy se ve velkém zbavujeme "žravých" osobních benzinových vozů s atmosférickými motory a nahrazujeme je turbomotory a hybridy, došlo (alespoň oficiálně) ze dvou důvodů. Tím prvním je pochopitelně snížení spotřeby a emisí, tím druhým pak zmenšení závislosti na arabském světě, sedícím na největších zásobách ropy na planetě.

Počítám, že z toho ropní šejkové musí být celí nešťastní. Statistiky totiž ukázaly, že občané USA minulý měsíc odebrali nejvíce benzinu v historii. Nádržemi proteklo v průměru téměř 9,4 milionu barelů denně, což je o 1,1 procenta více než v září 2015 a současně jde o "nejlepší" výsledek za tento měsíc v americké historii.

Jedná se přitom o část roku, na kterou nemá vliv zvýšené cestování na dovolenou, v tomto ohledu vede dlouhodobě v Americe srpen, jenž je však kvůli výkyvům meziročně neporovnatelný.

Celý článek si můžete přečíst na webu Auto.cz