Antimonopolní úřad si posvítí na ceny Českých drah

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD

Antimonopolní úřad začal prošetřovat cenovou politiku Českých drah na trati Praha-Ostrava. "V současné době běží vyžadování dokumentace, ekonomických informací, aby ÚOHS byl schopen zhodnotit, jaká je úroveň cen Českých drah," prohlásil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Úřad šetřením reaguje na včerejší vyjádření šéfa RegioJetu Radima Jančury, podle kterého může firma kvůli cenové politice Českých drah zkrachovat.

RegioJet začal na trati Praha-Ostrava jezdit minulý týden a počítal s tím, že s cenami srovnatelnými s nabídkou drah přiláká lepším servisem více cestujících a obsazenost bude dosahovat ziskové hranice devadesáti procent. České dráhy však následně oznámily snížení ceny jízdenek.

„My zkrachujeme, ale bude to vinou (generálního ředitele ČD Petra) Žaludy,“ řekl včera Hospodářským novinám Jančura. „Je nám to ale jedno, dráhy o dvacet až třicet procent podstřelily naše ceny a my se samozřejmě pak budeme soudit. Už počítání s devadesátiprocentní obsazeností byl ekonomický hazard, teď nemůžeme zlevnit a obsazovat vlaky na 120 procent,“ dodal.

 

České dráhy od pondělí 3. října nabídly zvýhodněné jízdné na tratích mezi Prahou a Brnem, Zlínem, Ostravou a Hradcem Králové. Jízda z Olomouce do Prahy například místo 310 korun vyjde na 220 korun. Kromě obyčejného a zákaznického jízdného České dráhy na vybraných tratích zlevnily i jízdenky SporoTicket. Dráhy zlevnily jen tři dny poté, co na trať 26. září vyjely konkurenční spoje Regiojet.

„Rozhodnutí ÚOHS vítáme. České dráhy namísto toho, aby s RegioJetem férově soutěžily zlepšováním kvality služeb, zahájily cenovou válku. Tou se na určitých trasách snaží vytlačit z trhu prvního soukromého konkurenta, který je zatím jedinou motivací pro zlepšování jejich služeb. Vážně tak narušily hospodářskou soutěž a je proto správné, že se tím ÚOHS zabývá. Postup ČD je v přímém rozporu s pravidly férové soutěže a dle zákona o ochraně hospodářské soutěže za něj hrozí pokuta až 10 procent z celkového obratu na trase Praha – Ostravsko,“ komentoval postup úřadu mluvší RegioJetu Aleš Ondrůj

RegioJet patří do skupiny Student Agency. Na trase Havířov - Ostrava - Olomouc - Praha zatím jezdí tři spoje RegioJetu denně každým směrem. Výhledově by trať mělo obsluhovat šest vlakových souprav s 18 spoji denně. Českým drahám chce RegioJet konkurovat také poskytovanými službami, nabízí bezplatné bezdrátové připojení k internetu a zdarma denní tisk a nápoje.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.